Реклама / Ads
Frognews
8| 8470 |27.10.2014

Бунт срещу старозагорския митрополит Галактион

.
Галактион
Две села се вдигат на бунт заради поредните своеволия на Старозагорския митрополит Галактион, известен и с агентурното си име от Държавна сигурност – Мишо, съобщиха вярващи.
Жителите на Обручище и Мъдрец, община Гълъбово, ще излязат на протест в понеделник пред митрополията в Стара Загора, ако техните кметове не получат до неделя анекса към договора с Държавен фонд „Земеделие”, който се финансира от евродонори за ремонта на храмовете в двете села.

Мирянки вече събират яйца – запъртъци и развалени домати за владиката, ако не предостави документацията за европарите. Допълнителното споразумение е подписано от Старозагорския митрополит Галактион, но той не го дава, няма да търпим тази неправда, коментира кметът на Обручище Илия Марков и уточни, че настоятелствата на двете черкви са инициатори за кандидатстване по проектите.

С документите фондът им предоставя 1,2 млн. лева, които са по Мярка № 322 от Програмата за развитие на селските райони. Независимо че проектите са спечелени, Галактион-Мишо крие и не дава анекса. Без него средствата могат да бъдат изгубени, а двете черкви да се срутят без основните ремонти, коментираха хора от настоятелството на храма в село Мъдрец.

Според Галактион-Мишо секретарят на митрополията отец Михаил Михайлов е подписал договорите още на 2 октомври 2013 г. Владиката с картонче от ДС обаче отказва сега да подпише анексите към тях поради промяна в банковите сметки.

По думите на кмета на Обручище Илия Марков от Старозагорската митрополия настоявали парите за ремонта на църквите да постъпят в специалната банкова сметка „Църкви и манастири” на самата митрополия, която е открита в ДСК.

Хората от двете села вече са подали жалба срещу Галактион-Мишо в Светия синод. От там обаче все още нямат отговор. Не можем да вземем никакво решение по случая, тъй като по въпроса може да се изкаже само Светият синод, който ще се събере чак във втората половина на идния месец, казаха от Синодалната палата. Хората от двете села са решени дори да сезират съда за укриваните финансови документи, които са за 1,2 млн. лева.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Дупница на бунт, иска магарето бат Марко за депутат 7| 5440 |10.10.2014 . Митрополит Дометиан стана почетен член на Сдружение „България си ти!“ 0| 5407 |13.05.2014 . Жителите на бунт срещу смъртоносния канал 3| 4690 |07.05.2014 . Синодът казва думата си за Варненски митрополит 9| 5429 |23.11.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ