Реклама / Ads
20| 5421 |06.10.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Буруджиева пред Фрог: Успехът на правителство ще зависи от вота догодина

.
Татяна Буруджиева
ДПС на всички избори качва по 10 000 гласа. Процентите им в парламента се дължат на ниската избирателна активност. Ако гласува 25 % от населението на следващите избори, те могат да вземат и 35%. Проблемът е колко са активни гражданите. Това, което трябва да буди тревожност, не е ДПС, а резултатът на БСП. Отдавна в БСП се говори за промени и реформи, така обясни пред Фрог нюз високият изборен резултат на партията на Местан Татяна Буруджиева.
 

Що се отнася за парламента, толкова много партии обикновено са проблем за формирането на правителство, за постигане на консенсус по едни или други текстове и закони. От една страна имаме достатъчно партии в парламента, които се намират в център вдясно. Проблемът е в две неща – въпреки много добрия резултат на ГЕРБ общата ниска избирателна активност създава опасност пред легитимността на всяко правителство. Желанието на ГЕРБ е максимално да се натоварят с отговорността на управлението или както се изрази техният лидер: „те са с най-много опит и най-много знаят”. Затова неизбежно ГЕРБ ще се сблъска с проблеми вътре в парламента и извън него. Всяко политическо действие изисква подкрепа и съгласие на гражданите. Колкото по-малко са гласували в едни избори, толкова по-сигурно е, че всяко недоволство от едно или друго решение ще изглежда по-легитимно, отколкото самото решение. Това е големият проблем на раздробения парламент и на ниската избирателна активност.

 

От една страна има достатъчно много партии, което дава различни варианти за правителство, от друга – най-трудно ще е създаването на правителство на малцинството, каквото най-много се иска на ГЕРБ. Партията победителка би искала да управлява през приоритетите и фигурите, които тя избере. Това изглежда безкрайно трудно. Тук въпросът е дали необходимостта от правителство ще надделее над мъждупартийните и вътрешнопартийните напрежения, смята Буруджиева.

 

Дори широка коалиция или пък тройна коалиция не би била особено стабилна, ако не се отчетат очакванията на хората. А те са максимално бързо да се справят с две реформи – едната е в съдебната система, другата е в здравеопазването. Приоритетите на политиците, които имат готовност да управляват – ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, са доста различни от това. Само след 1 година следват избори, приближаването им неизбежно ще повлияе върху стабилността и успеха на бъдещото правителство, убедена е Буруджиева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5029 |06.10.2014 Мирослав Мурджов пред Фрог: Новото НС ще е лидерско . 5| 5034 |06.10.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Политическата „класа” умря сред всеобща отврат . 7| 6121 |03.10.2014 Отец Никанор пред Фрог: Живеем в паралелен свят, започват катастрофи . 15| 5031 |01.10.2014 Б. Данев пред Фрог: Скача безработицата с вдигането на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads