Реклама / Ads
2| 6084 |10.05.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Търговци от ”Графа” съдят Столична община за 387 059, 75 лева

.
387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „Граф Игнатиев”. Днес, 10 май 2019 година, искът срещу Столична община бе внесен в Софийски градски съд. От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 са за претърпени вреди., пишат от Сдружение ”Справедливост за всички”.
 

От сдружението представят и мотивите към иска:

 

Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” Столична община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с „местното население”, както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

 

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време на ремонта (в началото 300 дни , а към настоящия момент повече от година) е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад „Гарибалди“ и площад „Славейков“.






От самото начало на ремонта Общината разрешава по цялото протежение на улицата и на броени сантиметри от входовете на търговските обекти да се поставят метални ограждения и по тях надписи и сигнализация, че преминаването е възможно само за живущи в региона. В този огромен отцепен периметър обаче в повече от времето въобще не се е работило, което е доказано с многобройни свидетелски показания на служители в обектите и на живущи в региона.

 

През цялото време на ремонта Столична община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства. На единствената официална среща между общината с търговците (разполагаме с пълен запис) се съобщават множество неверни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „преобещано“ за октомври. В крайна сметка движението на трамвая бе възстановено на 30 декември.






Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столична община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7193 |28.03.2019 Цв. Кирилова: България не узря десетилетия, че трябва да изгони Търговците от Храма! . 4| 9687 |01.02.2018 Натопени от свидетеля Лазов ще го съдят до дупка за лъжи и набеждаване . 2| 7963 |13.12.2013 Закриват Събота пазара, търговците са в ужас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads