Реклама / Ads
20| 5573 |31.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Депутат към Искров: Вие нищо не разбирате от банков надзор!

.
Иван Искров
Депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова възропта срещу думите на Иван Искров, че политиците са виновни за фалита на КТБ. Тя попита гуверньора на заседанието в парламента: Какво не ви позволиха политиците, за да отворите банката и за какво сте имали готовност?, предаде репортер на Фрог нюз.
 

От своя страна Иван Искров се впусна в преповтаряне на случващото се през изминалата година. Обясни как не е имало политическа воля да се отделят добрите от лошите кредити.

След като го изслуша Румен Гечев от БСП не издържа и зададе въпрос по същество.

 

Искам да знам от 2009 г. до 2013 г. колко проверки са направени в КТБ и точно кой ги е правил, също така какви са резултатите? Искам този отговор в писмен вид с подпис и печат, настоя Гечев. Видимо подразнен от Искров, народният представител Владислав Николов директно му заяви: Вие нищо не разбирате от банков надзор! Не носите отговорност за нищо, не можете да кажете колко пъти годишно се правят тези проверки, колко инспектори трябва да влязат в банката. Цялото управително тяло на БНБ нищо не каза, само догадки и нищо по същество.

Румен Симеонов от БНБ пробва да се измъкне тактично от положението и каза, че са правени три надзорни инспекции и че законът не слага срок за тях. Още по-вбесен от това изказване, Николов продължи с атаките. За пет години три проверки! Отделили сте 30 човека да контролират всички банки. Как ви се струва тази цифра? Или ще прехвърлите отговорността на Цветан Гунев?! Тези хора стигат ли, продължи настойчиво да пита народният представител.

Димитър Байрактаров от ПФ пък имаше конкретни въпроси към квесторите. Той директно попита квестора Елена Костадинчев: Получавахте ли помощи по закона за семейните добавки? Ако е така, това означава, че сте били на ниско квалифицирана работа и вашата заплата е била по-малка от 350 лв. Жената подскочи като ужилена, но не отрече истиността на казаното от народния представител. Тя обясни, че това е станало преди да стане квестор. Това не е порок, това не поставя под съмнение моя опит и всички дипломи, които имам. Те са от специализации и курсове, допълни тя.


Байрактаров разполага с документи, от които става ясно, че квесторите Лютов и Костадинчев са разпоредили масови уволнения на служители на КТБ. Става дума за 511 човека, след които одитори, главни счетоводители, експерти и т. н. Депутатът попита представителите на БНБ: Вие ясновидци ли сте, след като има поредица от операции в банката с дата 3.12. 2014 г., а те са започнали да се изпълняват на 2.12. 2014 г.?


Байрактаров обвини председателката на анкетната комисия Десислава Атанасова в дискриминация, тъй като тя отказваше да му даде думата. Тя на свой ред се оправда, че първо трябва да се изкажат членовете на комисията и тогава ще даде думата на други депутати. Байрактаров светкавично контрира, като посочи, че Корман Исмаилов също не е бил член на тази комисия, но му е била дадена думата.
Заседанието продължава и в момента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6025 |13.02.2015 А. Славчев за Фрог: Депутатите признаха, че 8 г. ЧСИ-тата репресират хора . 0| 5948 |05.01.2015 Д-р Димитров за Фрог: Детските хирурзи в страната са нищожно малко . 1| 4420 |04.01.2015 38 неизвинени отсъствия на депутатите за 16 заседания . 6| 7546 |23.12.2014 Минчо Христов за Фрог: На депутатите ще им е нужна застраховка "бой"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads