Реклама / Ads
21| 5838 |13.01.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Десет експертни групи пишат стратегията на „България без цензура“

.
Професори, икономисти и специалисти с дипломи от Харвард и Чикаго ще изработят мерки за подобряване на социалната политика и финанси, регионалното развитие, здравеопазването, образованието, националната сигурност, правосъдие, антимонополи и енергетика, външна политика, демографски проблеми, както и развитие на малък и среден бизнес.
 

Това обяви лидерът Николай Бареков след кръгла маса за социалната политика, пенсиите и доходите, която е последната от „10 разговора за България“, организирани от гражданското движение.

„България без цензура“ е готова с девет мерки, които да извадят българите от унизителната бедност, обяви икономическият експерт на движението Рада Коджабашева. „Солидарност“ за лицата с доход над 1 милион лева, отмяна на плоския данък, диференциран ДДС за лекарства и детски стоки и безплатни медикаменти за малчуганите до 7 годинки са част от социалната програма на новата партия. С помощта на експерти тя предлага и минимално гарантирани месечни доходи, пенсии, съобразени с прага на бедността, 350 лева за всяко родено второ дете в семейството, както и безплатни таблети за всички ученици.

Да започне дръзко увеличаване на пенсиите с 20% на година, бе едно от най-смелите предложения, направени на кръглата маса. То е на преподавателя в Калифорнийския университет „Санта Барбара“ проф. Никола Алтънков. Според него трябва да се направи точно обратното на онова, което в момента се върши в България, за да може животът у нас да стане по-поносим. Сега в България се казва, че доходите и пенсиите ще бъдат увеличени, но когато имаме икономически растеж и увеличение на производителността на труда. Това са абсолютни глупости, казва ученият. Той предлага незабавно увеличаване на доходите поне с 20-30% на година, увеличаване на паричната маса със същите темпове, увеличаване на бюджетния дефицит поне с 5%, намаление на данъците по ведомост, постоянно увеличаване на вътрешния дълг. „Предлагам икономика на търсенето, както в САЩ всички европейски страни. Дръзко увеличаване на пенсиите с 20% на година, след 3 години и седем месеца ще доведе до двойно увеличаване на пенсиите два пъти на година – през януари и юли“, мотивира тезата си ученият. Според неговите разчети това ще струва на държавата 64 млн. на година, нещо, което можем да си го позволим.

За развързване на кесиите призоваха и останалите експерти на дебата. „Трябва да се промени тази политика , която водим 23 години на дива дикенсова пазарна икономика, която не води към храма. Нужен е път на социална пазарна икономика, която правят всички богати и развити страни. Пътят ни е да приемем по най-бърз начин еврото, но и в тази ситуация може да се предприемат мерки парите да са в потребление - ако повишим доходите с 1 млрд., веднага в бюджета се връщат половината от тези вложени средства. В САЩ ги наричат икономични стабилизатори“, е мнението на икономическият експерт доц. д-р Величка Рангелова.

Изчерпани са възможностите на неолибералния модел, който води до поляризация на обществото, безработица и социална бедност, категоричен е проф. Йордан Христосков, който бе модератор на кръглата маса. Той подкрепи идеята за преход към по-социален модел на капитализма с по-голямо присъствие на държавата. Нужни са по-сериозни промени в паричната и данъчна политики, дефиренциация на доходите, бързо влизане в еврозоната, което да освободи валутен фискален резерв, който да бъде вложен с пенсиите и доходите, категоричен е ученият.

Ние ще върнем социалната тема на дневен ред, обеща Николай Бареков. Той посочи, че през последните години социалната тема е била пренебрегвана от няколко правителства. Нашето движение взе стратегическо решение, поставяйки в центъра на дебатите най-важната за нас тема – социалната и не случайно срещаме голяма подкрепа от българите, обясни Бареков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8254 |12.01.2014 Първа сватба в "България без цензура" . 37| 17142 |10.01.2014 Английските ми патила с двама българи, наематели... . 0| 5819 |09.01.2014 Енергийният омбудсман на ЧЕЗ се срещна с клиенти в Перник . 5| 12623 |07.01.2014 Ето българите, поели през Ламанша към Англия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads