Реклама / Ads
3| 5287 |08.08.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Димитър Ганев: Моделът ”Бенчев” прави партиите по-ефективни в изборния процес

.
Димитър Ганев Източник: БГНЕС
”Процесът на интеграция на малките бизнес партии от минали избори в по-големите партии приключи и Бенчо Бенчев е представителен пример в това отношение.” Това мнение изрази политологът от изследователски център ”Тренд” Димитър Ганев,
 

Той припомни пред БНР феномена на множеството бизнес партии, възникнали на местните избори през 2007-а година, и последващата им интеграция в по-големи политически формации: "По една много проста причина - за да имаш политически чадър за извършването на определени схеми, на теб ти трябва подкрепата и на централното ръководство, не стига да имаш влияние само в малък общински съвет. Този процес на интеграция до голяма степен приключи през 2015 година. Бенчо Бенчев е представител на един от примерите в това отношение."

 

Според Ганев диагнозата за срастването между бизнес и политика е ясна, но "болестта е в много напреднал стадий и е от отдавна":

 

"Всъщност, болестта представлява следното нещо: всяка една партия, когато се подготвя за избори или когато се създава, това което прави, е една коалиция от местни феодали, влиятелни хора по места, които невинаги са в предните редици, невинаги заемат публични постове, невинаги са мажоритарно избрани, но те винаги стоят някъде в редиците на тяхната партия по една много проста причина - тези влиятелни хора осигуряват както финансов, така и организационен ресурс за по-доброто представяне на всяка една партия в изборния процес."

 

Имиджовата щета от случаи като "Бенчо Бенчев" се поема от партийния лидер

Публични изказвания и опит за премахване на тези тежести в публичния образ се правят от различни политическите сили, посочи Димитър Ганев, като коментира разграничаването на лидера на БСП Корнелия Нинова след случая „Бенчо Бенчев“:
"Това по никакъв начин не означава, че ръководството на партията, на тази, на друга формация, би скъсала с този тип срастване за в бъдеще. Просто това е модел, който прави по-ефективни тези партии в изборния процес. И в този смисъл, да не си правим илюзии, че с Бенчо Бенчев това нещо ще приключи. /.../ Това в крайна сметка се пише на сметката на ръководството и персонално на лидера, но той невинаги взима тези кадрови решения. Просто принципът на работа е такъв и това е много по-страшно. Защото това са до голяма степен неконтролируеми от центъра процеси. И в момента, в който някой скандал назрее и избуи, така както случаят с Бенчо Бенчев, неминуемо това води до скандал, който се приема като имиджова щета от председателя на партията, защото той стои начело на партията."

 

"Това е избивало и в ГЕРБ, избива в БСП, избива в ДПС, избива във всяка партия. Тук невинни няма. И, ако някой от форматите застава в позата на морален съдник, че едва ли не това става в ГЕРБ, това става в БСП, това става в ДПС... просто се играе доста хазартно, защото утре може да избухне скандал с представители на неговата формация", смята още Димитър Ганев.

 

Хроничното недоверие в политическия елит ще има тежки последици в бъдеще

Натрупванията в продължение на десетилетия са родили и хроничното недоверие между гражданите и политическия елит и скъсването на представителството, подчерта Ганев: "Те водят до това голяма част от хората да махат с ръка и да казват "Те всички са крадци". Това не е вярно. Не всички са крадци, но този модел е довел в крайна сметка на това хронично недоверие на голяма част от гражданите към политическия ни елит. Което е много вредно явление и ще има тежки последици в бъдеще".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6364 |12.07.2018 Проф. Димитър Иванов: Еврозоната е в ремонт, можем да влезем най-рано 2022 г. . 2| 10221 |21.12.2017 Д-р Димитър Петров пред Фрог: Жени Начева ще вкара Кирил Ананиев във войни . 1| 4810 |31.10.2017 Зденка Тодорова: Димитър Главчев копира Георги Димитров спрямо българите в Сърбия . 8| 10829 |29.03.2017 Как Димитър Аврамов прегърна либералните идеи на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads