Реклама / Ads
2| 10243 |21.12.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Димитър Петров пред Фрог: Жени Начева ще вкара Кирил Ананиев във войни

.
д-р Димитър Петров
Бившият вече подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров разкри пред Фрог нюз защо Националният рамков договор е пред провал, каква е истинската причина за налагането на мораториума върху лекарствата, защо напусна предишният управител на Касата д-р Глинка Комитов.
 

- Очаквате провал на Националния рамков договор. Защо?

 

- Няма практическа готовност да се започнат преговорите за Националния рамков договор поради липса на координация от страна на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев. Трябваше той да бъде готов досега до голяма степен, за да остане месец за одобрение. Проф. Плочев най-вероятно не може да разбере какво точно се случва. Председателят на Надзорния съвет на Касата Жени Начева предпочита да няма договор и с решение да управлява едностранно. Тя се опитва еднолично да ръководи НЗОК.

 

- Каква е истината за дълговете на Касата?

 

- Въпросът с дълговете беше изключително преекспониран и беше създадена психоза от Жени Начева. В края на април и началото на май тази година имаше доклад. Жени Начева го беше подготвила и дала на служебния министър Илко Семерджиев и след това на Кирил Ананиев като председател на Надзорния съвет и на новия здравен министър. В него се твърдеше, че Касата ще завърши с 300 млн. неразплатени задължения. Разчетите на предишния председател на Касата д-р Глинка Комитов и моите, които бяха гледани на комисия, показваха, че 30-40 млн. са неразплатените задължения. Това беше един от поводите за оставката на д-р Комитов. По последни данни Касата дължи не 300 млн., а 31 млн. лв. Не бих определил тези милиони като дефицит, тъй като НЗОК имаше от по-ранен период 52 млн. неразплатени. Ако не бяха те, дефицитът щеше да е нулев. Тази истерия създаде негативната политика през първото тримесечие към болниците. Това беше и причината да се предприеме  рестриктивната мярка, наречена мораториум на нови молекули. Твърдя, че цялата каша в Касата и мораториума е на Жени Начева, шефката на Лекарствена дирекция Галя Кондева и проф. Камен Плочев. Те подведоха парламента и правителството. Някой трябва да поеме отговорност за това. През тези дни кой ли не не се изказа за мораториума – президент, премиер, министър, само от Касата имаше пълно мълчание. Жени Начева, Галя Кондева и Камен Плочев трябва да си подадат оставката, иначе трябва да го направи министърът. Надявам се, че той е бил подведен от тези хора.

 

- Очаквате ли Кирил Ананиев да реформира здравеопазването?

 

- Не. Действа пожарникарски по отношение на болниците. Ако Жени Начева се махне, може да има по-качествени текстове в Националния рамков договор. Иначе той ще бъде напълнен с необосновани рестрикции, които ще предизвикат ново напрежение. Председателката на Надзорния съвет ще вкара министъра в серия от безсмислени войни. Проблемът е в бездействието на Камен Плочев и неговата пълна неспособност да влезе в материята. Ако прочетете стенограмата на Надзорния съвет, ще видите, че той присъства като публика, която реагира спонтанно и не особено адекватно.

 

Озадачавам се, до каква степен се занижиха критериите за избор на управител на Касата. В момента критериите са много по-ниски от директор на Районна здравна каса. Навремето имаше конкурси, писане на концепции и т.н. Сега всеки с 3 години стаж може да стане управител.

 

- Здравният министър обяви, че скоро време ще е готова здравната карта.  Оптимист ли сте за нея?

 

- Тя не може да стане до дни, тъй като има процедура. Ако бъде пренебрегната, здравната карта ще падне в съда. Основната част от нормативните актове на Москов паднаха точно поради тази причина. Трябва добре да се прецени какво се иска от тази карта. Не бива да се използва за рестрикции. Тя има функцията да осигури здравеопазване в обезлюдените райони. Там няма джипита, лечебни заведения... 


- ИАЛ ще успее ли да се справи с паралелния реекспорт на лекарства?

 

- Не може да се очаква с магическа пръчка да реши всички проблеми.  Порочната практика ще продължи още известно време.

 

През май внесохме серия от мерки по отношение на контрола на лекарствата и паралелния експорт. Надзорът на Касата и парламентарната комисия ги бяха одобрили. Бяха оформени в проекти, които преминаха в закони и наредби. Накрая бяха блокирани от здравното министерство. Лекарствените отстъпки са част от тези мерки срещу реекспорта. В периода февруари – май ние осигурихме отстъпки около 70 млн. лв. повече от предвидените. По разчета на Касата трябва да се съберат 98 млн. В момента се очакват 168 млн. до края на годината. За 2018 г. под ръководството на д-р Кондева отстъпките се очертават да са по-малко.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9591 |19.12.2017 Трайков пред Фрог: Когато съд се занимава с категории хора, той не е специализиран, а специален . 3| 5752 |19.12.2017 Д-р Димитър Петров: Жени Начева и Галя Кондева наложиха мораториума . 0| 3971 |18.12.2017 Подуправителят на НЗОК д-р Петров е освободен от поста си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads