Реклама / Ads
5| 5590 |09.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Дойче веле: Реформите в БГ са безкрайна агония

.
Ченгетата не издържаха, след като чуха какво им готви властта
Протестиращите полицаи твърдят, че го правят не само заради парите, но и за да бъдат уважавани. Само че това с уважението няма да е никак лесно. Ясен Бояджиев разказва по Дойче Веле три многозначителни истории, които обясняват защо.
 

Българските полицаи протестират за втори път тази година. През лятото го правеха по площадите. Сега „спонтанно” блокираха движението. И показаха, че отлично знаят къде и как да го правят, за да бъде ефектът най-голям. Първия път протестираха, за да запазят правото си да се пенсионират по-рано от всички останали в държавата (и от всичките си колеги в Европа). Сега протестират, за да запазят непокътнати привилегиите, които другите нямат - като например 20 заплати накуп при пенсиониране, 30 дни отпуск, по 2% върху заплатите за всяка година стаж и всевъзможни други надбавки.

 

Не само заради парите?

 

Въпросът дали тези привилегии са справедливи е спорен. Отговорът на полицаите, естествено, е положителен. Според тях това са компенсации за рисковете, несгодите и „специфичните условия на труд”. За мнозина други обаче отговорът е отрицателен. Най-малкото защото далеч не всички, получаващи тези „компенсации”, работят при такива условия.

 

Така или иначе правителството отстъпи от повечето си намерения. Полицаите обаче продължиха да блокират улици и пътища. Както каза един от синдикалните им лидери, "играем ва банк - или всичко пада, или нищо”. И предявиха още една претенция: понеже отношението към тях било подигравателно, обидно и унизително, проблемът вече не бил само в парите, а и в уважението.

 

В края на краищата те може и да запазят парите си. С уважението обаче няма да е толкова лесно. Не защото гражданите са обидени заради неудобствата с блокираните улици - не им е за първи път, ще го преживеят, а и мнозина от тях сами са участвали в подобни блокади. Не е и заради показаните от медиите грозни ругатни на протестиращи към случайни минувачи. Причината е друга.

 

Полицаите протестират за своите 20 заплати. Поне това е посланието, което достига до нас. И библиотекарите ще протестират, но няма кой да ги чуе. Какви ли биха били техните искания, ако имаха пистолети, пита М. Иванова. (08.11.2015)

Точно това МВР ли очаква подкрепа?

Феноменът МВР

 

"Няма доказателства"

 

Ранна вечер в самия център на областен град. Трима души разбиват вратата на къща, затварят възрастната ѝ собственичка в банята и я пребиват зверски почти до смърт, за да им каже къде са парите (които тя няма). После на спокойствие претършуват двата етажа на къщата и вземат каквото си харесат. През това време случайно преминаващ съсед вижда разбитата врата и звъни на 112. Полицаите идват чак след 20 минути, но все пак задържат един от тримата нападатели. Часове по-късно обаче го пускат - нямало „достатъчно доказателства”. Едва когато на другия ден за случая се разшумява по телевизията, го прибират пак. Другите двама нападатели са добре известни, но са още на свобода и никой не ги търси. Пак поради „липса на доказателства” - нямало отпечатъци, каквито, всъщност, никой не си е направил труда да търси. Днес свидетелят на престъплението не смее да иде сам дори за хляб, а като се стъмни не излиза от дома си. На всичко отгоре образуваното по случая разследване не е за пребитата до смърт жена, а за „противозаконно отнемане на едно одеяло” и други вещи.

 

Ако всичко това е възможно в центъра на областен град, представете си на какво могат да разчитат жителите на някое затънтено село. Затова историите като тази са стотици. Полицейското разследване в България е подигравка, обида и унижение за жертвите на престъпленията, за техните близки и за всички останали. Резултат от некадърност и бездушие.

 

"Ти недей да знаеш много!"

 

Градинка в центъра на София. Любимо място за разходка и почивка. Особено за майки и баби с деца. Те обаче винаги се събират само в едната половина на градинката, която е чиста, подредена и поддържана. И никога не стъпват в другата половина. Тя е осеяна със захвърлени спринцовки - запазена територия за наркоманите, дилърите и покупко-продажбата на наркотични вещества.

 

Не е нужно да си особено наблюдателен, за да забележиш какво става. Така е от години и всички го знаят. Прекрасно го знае и полицията, но не прави нищо. Често наоколо ще видите полицаи, които наблюдават безучастно. Ако ги попитате защо не се намесят, ще ви посъветват да не знаете много и да внимавате да не ви откарат в районното.

 

Това далеч не е единственото подобно място. Мнозина сигурно могат да разкажат доста подобни истории, свързани далеч не само с наркоразпространението. Истории, при които демонстративното бездействие на полицията прилича повече на покровителство и съучастие.

 

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно

 

Вилата на столичанин в малко провинциално градче е обрана, както се казва, „до шушка”. Минава много време без да последва нищо. Една сутрин, когато той е вече на път да забрави за обира и за вилата въобще, в ранна утрин го буди силно блъскане по вратата. Когато отваря, нахлуват двама-трима полицаи, изблъскват го, оглеждат наоколо, без никакво обяснение го отмъкват както си е по тениска и долни гащи и го натоварват в полицейска камионетка. След няколкочасово мотаене насам-натам по техни си работи, най-накрая го откарват във въпросното малко провинциално градче. „Айде, бе. Къде ходиш?”, посреща го усмихнат полицай. „Няколко пъти ти пращам призовки и все не идваш.” Оказва се, че пращал призовките до обраната вила - не се сетил, че собственикът ѝ не живее там и хабер си няма, че го търсят. А призовките били, за да се подпише, че разследването за обира се прекратява, защото извършителят не е открит. След като се подписва, го пускат да си ходи по живо по здраво - както си е, по тениска и долни гащи и без пукнат лев.

 

На първо четене случката е, разбира се, уникална и смешна. Като стар виц от соца - очевидно някогашната милиционерска глупост си е жива и здрава и в днешната полиция. Но тази история е и безкрайно банална и тъжна - като десетки други подобни истории, които се трупат всяка година в полицейските архиви. Едва ли има човек в държавата, който да не е потърпевш по един или друг начин. Мнозина даже вече не се оплакват в полицията. Защото резултатът обикновено е все същият - разследването е прекратено, извършителят не е открит. А и защото е ясно, че в повечето случаи никой не е търсил извършителя. Поради голяма заетост или поради безхаберие, незаинтересованост и нищонеправене. Покрай сегашните протести и повтарящите се заплахи колко много били подадените „рапорти за напускане” се появи и нов виц: „Какво ще работят полицаите като напуснат? Пак нищо...”

 

Как ще ги стигнем грузинците?

 

Естествено, далеч не всички български полицаи са такива. Само че досега не се е чуло някой да протестира срещу накадърността, бездушието, бездействието, безхаберието и корумпираността на колегите си.

 

За това положение са виновни далеч не само и далеч не толкова редовите полицаи. Вината е по-скоро на онези, които поради собствените си некадърност и нехайство или пък за да използват МВР за политическите си цели, не направиха нищо за реформирането му. По брой на заетите и по отделяните средства за вътрешен ред и сигурност на глава от населението България е сред първенците в Европа и света, но резултатът е все така мизерен. Сегашният опит за реформа изглежда като поредната половинчата импровизация, сякаш нарочно проведена така, че да не успее.

 

А добри примери има. В Грузия към средата на миналото десетилетие в МВР работят 85 хиляди души. Грузинската полиция е символ на корупция с едва 5% обществено доверие. За две години са уволнени 75 хиляди служители. Старата структура е разрушена и изградена наново. Пътната полиция, например, е разпусната и преоснована след три месеца с изцяло нови хора, подбрани по строги критерии за образованост, интелигентност, психологическа и физическа годност. В новото грузинско МВР работят 26 хиляди души. Заплатите им са многократно по-големи. Общественото доверие в полицията надхвърля 85%. А грузинските деца вече не си играят на престъпници, а на полицаи.

 

В България обаче такива радикални оздравителни действия изглеждат невъзможни. В България реформите са по-скоро една безкрайна агония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4862 |09.11.2015 Е. Сугарев пред Фрог: Искам да се посветя на българите от Западните покрайнини . 26| 5746 |09.11.2015 Райчев: Властта купува протестиращите за сметка на децата . 11| 6704 |08.11.2015 Вдовицата на командоса Шарков: Полицаите са жертва на управляващите . 2| 4690 |08.11.2015 Вселенският патриарх отслужва Архангелова литургия в „Александър Невски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads