Реклама / Ads
4| 5261 |13.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Доклад: Полицейско насилие и рекет спрямо имигрантите в България

.
Имигранти разказват за изнудване, обири, физическо насилие, употреба на оръжие, заплахи за депортиране и атаки от полицейски кучета на турско-българската граница. Свидетелствата им са описани в нов доклад, финансиран от британската хуманитарна организация „Оксфам”.
 

 Организацията е провела интервюта с около 20 групи бежанци, които включват 110 души от Афганистан, Сирия и Ирак. Всички интервюирани, които са имали контакт с полицията, твърдят, че в България към тях са се отнасяли зле.

 

Според доклада някои от бежанците са прекарали известно време в център от затворен тип във Враждебна или Бусманци и казват, че са малтретирани и от полицията, и от хората, работещи в центъра.

 

„Повече от 200 души пристигат всеки ден в Димитровград, след като са ходили пеша няколко дни през планините. Много от тях не са подготвени за пътуването, за застудяването и са облечени в летни дрехи и обувки”, пише в доклада на „Оксфам”.

 

Бежанците разказват за фрапиращи случаи при преминаване на българската граница. 17-годишно момче от Кабул, което е пътувало с петима свои приятели, също непълнолетни, избрало пътя през България пред този през Гърция, защото бил по-евтин. След като каналджията ги прекарал през границата срещу 1500 евро на човек, българската полиция ги заловила на границата със Сърбия.

 

Последвал опит за рекет от страна на полицията, които поискали пари в замяна на това да не ги обявяват и задържат като нелегални имигранти.

 

Друг мигрант, 18-годишно момче от Кандахар, работило като преводач за американската армия, разказва как българските полицаи го заплашили с депортация, ако не им плати 400 евро.

 

В доклада се отправя препоръка към Европейския съюз да се намеси, за да защити основните човешки права в своите граници. Българското правителство все още няма позиция по темата.

 

Своят коментар направи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която каза, че "това изобщо не е политика на гранична полиция и МВР".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4710 |12.01.2015 Гл. секретар объркано: Няма данни за насилие от и към Сертов . 0| 5999 |04.06.2014 Не на насилието върху деца! . 13| 7001 |05.03.2014 Всяка четвърта българка жертва на сексуално насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads