Реклама / Ads
11| 11488 |21.10.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Доц. Минчо Христов: Столична община подготвя грабеж за стотици милиони

.
Доц. Минчо Христов е преподавател в Техническия университет. Независим депутат и зам. председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание.
 

Вносител на повече от 100 закона – за отзоваване на депутатите и отмяна на техния имунитет, премахване на доплащането в болниците и ДДС върху лекарствата, ревизия на приватизационните сделки, премахване на партийната субсидия и пренасочването и за здравеопазване. Водещ на предаването „Премълчани истини” по телевизия Евроком. Кандидат за кмет на София и водач на общинска листа № 41 на коалиция „Справедлива София”

 

Земята под блоковете в големите жилищни квартали, построени преди 1990 година е собственост на общините. В София например около 80% от гражданите са в тази абсурдна ситуация. Преди около 8 години предложих Закон, чрез който земята под и около блоковете да се дари безвъзмездно на гражданите. Това щеше да реши редица проблеми, като криминалното застрояване в междублоковите пространства или като безумни реституционни претенции от страна на недобросъвестни лица. Преди години например в медиите нашумя скандален случай на реституирана от корумпиран съдия нива под жилищен блок.

 

Вместо да решат проблема, българските депутати и общинари предпочетоха да го неглижират, макар че Съветът по Законодателство на 40 Народно събрание, включваш  20 водещи в България юристи, по мое настояване тогава, се произнесе категорично в полза на проектозакона. Всъщност, обяснението го намираме в позицията на главния архитект на София Петър Диков от 2009 година: ”Идеята общината да задължи притежателите на апартаменти да закупят правото на собственост върху земята, над която се издигат жилищните блокове е на дневен ред в столичното кметство.” И още: „Има такава идея и за нея се говори още от времето на Янчулев, призна главния архитект на Столична община Петър Диков. Той обаче уточни, че механизмите, които ще направят реализирането и възможно, предстои да се отработят. Вариантите са два – или собствениците ще купуват правото на собственост от общината, или прилежащата към блоковете земя ще им се дава безвъзмездно.”

 

Едва ли е трудно да отгатнем кой вариант са избрали българските политици, след като 8 години мотаят предложението за безвъзмездно прехвърляне на тази земя на гражданите. Тук възникват няколко конкретни въпроса – възнамерява ли Столична община да продава земята под блоковете след изборите, на каква цена и колко пари ще бъдат откраднати по този начин от софиянци. Ако в София има 600 000 жилища в тази абсурдна ситуация, и ако Общинския съвет реши да продава дори по занижени, непазарни цени земята под тези жилища, събирайки примерно по 1000 – 1500 лева от апартамент ще се получи астрономическата сума между  600 и 900 милиона лева. Милиони, които вероятно ще бъдат насочени към близки до сърцето на властта фирми и лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8350 |17.07.2015 М. Христов: Изключиха ми микрофона, когато в НС питах за парите на Искров . 6| 7544 |23.12.2014 Минчо Христов за Фрог: На депутатите ще им е нужна застраховка "бой" . 3| 6290 |28.04.2014 Столична община строи еднофамилни къщи на ромите от Филиповци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads