Реклама / Ads
17| 5436 |19.11.2014 НАРОДЕН ГЛАС

ДПС на нож за Орхан Исмаилов: Това е ксенофобия

.
Тунчер Кърджалиев
"Ние, народните представители от ДПС, със самочувствието на най-последователната евроатлантическа партия в България, представляващи избиратели със силно изострено чувство за свобода, заявяваме с цялата си категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорният дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен административен ценз". Това се казва в декларация на ДПС прочетена от Тунчер Кърджалиев в парламента.
 
Не приемаме и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов", заяви още той от парламентарната трибуна.

„Недопустимо е различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическа демаркационна линия в обществото. Това е несправедлив и неморален акт. Приемаме с убеденост факта, че българският етнически модел е сериозен капитал, ресурс за развитие и стратегическа ценност за България, с която обогатяваме европейските и световни примери“, заяви Кърджалиев. По думите му, малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато се признае идентичността им. „Обратният случай е асимилация.

Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови и демократични ценности в името на ефимерен коалиционен комфорт би се стигнало до загуба на проевропейска идентичност и компроментиране на европейски норми. Призоваваме министър-председателя да не създава условия за проява на лимитиране интеграция чрез своите послания. Разчитаме на прогресивната българска общественост да отхвърли и да се противопостави на подобни актове, провокиращи етническа, религиозна и расова омраза“, допълни Кърдалиев.

Той посочи, че се надяват премиерът на страната да е несломима бариера пред проявите на грозни дискриминационни атавизми. „Уверяваме всички, че ако тези два акта бъдат преодолени, преднамерените и противоречащи на евроатлантическите ценности действия ще се срещнат отпор от ПП ДПС в българския парламент“, каза още Тунчер Кърджалиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5528 |07.10.2014 А. Христова пред Фрог: Безсилието на избирателите води до агресия в семейството . 6| 8955 |13.02.2013 Това го има само в България . 6| 6975 |06.01.2010 Цецке, не яж това кюфте . 1| 5849 |05.10.2007 Какво е това „пешеходец”? Въпроси за (не)умните българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads