Реклама / Ads
3| 6170 |18.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Експерти: Живеем в държавата на шуробаджанащината

.
Шуробаджанащината не е притеснителна, тъй като обществото ни не се е модернизирало все още. Това е нормалната етика в племенното общество, която се превръща в корупция в модерния свят.
 
Това е разбирането, че трябва да уредиш своите роднини. Не е неестествено да свиеш доверието до кръга на близките си. У нас се очаква овластеният човек да слага роднините си на длъжности. Това отбеляза социалният антрополог Харалан Александров в студиото на телевизия "България он ер". Той е на мнение, че драмата е, че се опитваме постоянно да надхитрим себе си и сънародниците си, а накрая оставаме самите ние измамените.

"Тези скандали не звучат приятно за пред външния свят, а именно всички други освен нашия род. Фактът, че управляващите се избират с гласовете на народа, ги кара да смятат, че законите не се прилагат за тях. Огромна част от хората вярват, че редът в България е да се прикрепиш към "скритата власт", посочи PR експертът Арман Бабикян.

Според Александров в момента се бият 2 етики – традиционната и модерната. Сега се налага да се правим, че следваме европейската модерна етика, но ни е много трудно, допълни още той.

"Трябва да отгледаме следващото поколение по модерен начин и по по-малко традиционен. Имаме силна корпоративна идентичност, пример за това е реакцията на медиите към заплахите срещу Виктор Николаев. Позволиш ли си да атакуваш медиите – веднага получаваш шамари, а това е много поучително", уточни социалният антрополог.

В края на краищата, онова, с което сме свикнали, трудно може да се впише там, на където сме тръгнали, заключи PR експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6369 |15.10.2017 Александър Морфов: Живеем в общество, което се самоунищожава . 7| 8544 |13.10.2017 Люба Кулезич: Държавата се превърна в частна пеевска собственост . 8| 4649 |09.10.2017 Н. Петров: Държавата поема извънболничното лечение на бедните без осигуровки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads