Реклама / Ads
4| 4868 |03.06.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Екзакта: Най-неодобрявана е прокуратурата - от 63% от българите

.
Правителството е одобрявано от 31% от българите, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%, сочат данните от проведеното в края на миналия месец национално представително изследване на общественото мнение за работата на основните държавни институции, проведено от „Екзакта Рисърч Груп”, предаде „Фокус”.
 
Сред одобряващите работата на Министерски съвет, по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, вискообразовани респонденти и жители на градовете-областни центрове. Най-висока подкрепа за работата на правителството се регистрира сред избирателите на ГЕРБ. 73% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета, а 90% от тях подкрепят работата на Борисов като премиер на страната.

Одобрение над средното за дейността на правителството заявяват и привържениците на Реформаторския блок. Най-критични към работата на кабинета са симпатизантите на БСП и на „Атака”, сочат резултатите от изследването.

Недоволни от работата на кабинета са 58%, като сред тях преобладават хора на възраст между 30 и 40 години, както и такива на възраст над 60 години. Критични оценки за работата на кабинета дават най-често нискообразованите респонденти, както и българите с нисък жизнен стандарт.

Ако изборите се провеждаха на 27 май, със сигурност в следващия състав на Народното събрание биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, показват данните от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”.

Към момента запазват шансовете си за присъствие в следващия парламент както „Атака”, така и АБВ. ГЕРБ е първа политическа сила с 24,5%, а БСП втора с 14,4%. Електоралната тежест на ДПС в края на месец май е 7,3%, а на РБ – 6,2%. Следват ПФ с 5,1%, „Атака” с 3,4% и АБВ с 2,8%.

Списъкът на най-одобряваните министри отново се оглавява от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е одобрявана от 55% от пълнолетните българи или с 2% по-висок в сравнение с месец април. Здравният министър Петър Москов през май, както и през април, е втори сред най-одобряваните министри, с рейтинг от 46%.

„Огласените мерки за реформи в сферата на здравеопазването безспорно пораждат и съпротива, и критични коментари, но данните от изследването показват, че той разполага със значителен ресурс от обществена подкрепа за реализация на намеренията си”, коментират от „Екзакта”.

Трети сред популярните министри е Ивайло Калфин, четвърти е Томислав Дончев. Лиляна Павлова, Петър Москов, Ивайло Калфин и Томислав Дончев са и министрите, за които одобрението е повече от неодобрението.

В топ 10 на българските политици намират място един настоящ кмет - Йорданка Фандъкова, шестима министри в настоящия кабинет на ГЕРБ, един бивш президент и настоящ лидер на партия - Георги Първанов, настоящия президент, настоящия председател на парламента, настоящ заместник председател на парламента - Красимир Каракачанов и настоящ лидер на парламентарна група - Валери Симеонов.

Армията и полицията остават най-одобряваните институции у нас. Те получават приблизително равно одобрение – 34% одобряват дейността на армията, а 33% – дейността на полицията.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите с най-ниски нива на одобрение сред българите - одобряват ги по 14%. Неодобрението към прокуратурата възлиза на 63%, а към съда – на 66%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6194 |21.04.2015 Прокуратурата-машина за гафове! Вижте ги . 49| 12868 |21.04.2015 Армейци изригнаха в защита на ген. Шивиков срещу прокуратурата . 0| 4937 |14.04.2015 Природозащитници сезират прокуратурата за строежа на "Корал" . 23| 8116 |19.03.2015 Борис Цветков за Фрог: Шефът на Пощите е за прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads