Реклама / Ads
15| 10367 |08.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Елисавета Панова осъди медии на Делян Пеевски за 30 000 лв. за клевета

.
Елисавета Панова, която е съпруга на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, осъди „Телеграф медия“ на Делян Пеевски на общо 30 000 лева за публикуване на обидни и клеветнически твърдения, показа проверка на Mediapool в съдебните регистри.
 

Отделно издателят дължи 2 600 лева разноски по делото. Присъденото обезщетение е за увреждане на доброто име и честта на Панова. Тя заведе дело срещу вестниците „Монитор“ и „Телеграф“ за публикуването на анонимната статия със заглавие „Черният лебед“ на Лозан с кримидосие“ през април 2017 година.






Решението на Софийския градски съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд. Издателят „Телеграф медия“ твърди, че не носи отговорност за статиите, защото те са препечатка от електронното издание „Агенция Монитор“, което се издава от „НСН инвестмънт“ (също собственост на Делян Пеевски). Ответникът заявява, че в информационните фондове на МВР за Панова съществували данни за извършено от нея през 2004 година престъпно деяние „хулиганство – съпротива на орган на властта“.

 

Щом МВР потвърждавало, че ищцата фигурира в „масивите“ като извършител, отговорността на ответниците автоматично се изключвала. Проверката на съдебния състав отхвърля като неверни твърденията на ответниците.

 

В архивите на МВР няма „полицейска регистрация“ срещу Панова, защото срещу нея не е било водено наказателно дело. Става дума за „заявителски материал“, по който прокуратурата е отказала да образува дело заради липса на данни за извършено престъпление. „Следователно твърденията за „криминална регистрация“ и „кримидосие“ във връзка с ищцата представляват клевета по смисъла на чл.147 от Наказателния кодекс – съзнателното разгласяване на неистински позорни обстоятелства за дадено лице или приписване на престъпление“, се казва в решението на Софийския градски съд. Магистратите напомнят, че в публикациите на двата вестника е употребен и изразът: „Тя се разминала без присъда за престъплението си“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9567 |07.04.2019 Съпругата на Лозан Панов: Ще заведем иск в Страсбург заради липсата на правосъдие . 0| 5508 |20.03.2019 ”Правосъдие за всеки”: Ще забравим ли „Цумгейт“? . 0| 4676 |06.03.2019 Фрогоко: Втори пловдивски съветник осъди ЦИК! . 7| 7278 |05.02.2019 ”Правосъдие за всеки”: Защо Кьовеши води в конкурса за гл. прокурор на Европа, а Цацаров не участва в него?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads