Реклама / Ads
37| 10307 |18.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Енчев за Фрог: Кърджалийските времена се завръщат

.
Велизар Енчев
Не смея да използвам думата война, но със сигурност мога да използвам думата провал. Имам предвид, че, поне според мен, имаме очевиден провал на националната стратегия за интегриране на ромите, заяви за Фрогнюз независимият народен представител Велизар Енчев.
 
Не е никаква тайна, че има истинска пандемия на етническата и битова престъпност. Всъщност няма да е пресилено да кажа, че имаме завръщане на кърджалийските времена в началото на 21 век именно заради тази етническа престъпност. Поради което смятам, че трябва да се предприемат два вида мерки.

Първите са административно - репресивни, а вторите бих нарекъл условно административно – конструктивни, поясни депутатът. Към административно репресивните мерки смятам, че е време вече да направят необходимите промени в законодателството, които драстично да увеличат присъдите за т.нар. битови кражби, които са със засилен етнически елемент и най-вече за престъпленията в малките населени места, от които страдат предимно възрастните  беззащитни хора.

Задължително е да се включат промени в НК, за да се въведе неизбежната самоотбрана – когато някой нахлуе с престъпни намерения в твоя дом да имаш правото на законна самоотбрана, без да се страхуваш от репресията на съдебната система по отношение на жертвата, а не по отношение на престъпника. Следващата административно – репресивна мярка би трябвало да бъде трайното полицейско присъствие в кризисните райони, говоря не за командировани полицейски и жандармерийски сили, а за трайно присъствие с откриване на съответните полицейски управления, което предполага, разбира се, и увеличаване на капацитета на МВР.

Следващата идея е свързана с възстановяването на доброволните отряди за самоотбрана, но правя уточнение - с държавна помощ и държавна подкрепа. Накрая бих добавил и увеличаване на присъдите за секс с малолетни и непълнолетни. Тази практика в България и в Румъния, но преди всичко в България - деца да стават майки - трябва да се отреже с нож. Това е едно срамно петно върху българската нация. А като говорим за кърджалийските времена, които се завръщат, трябва да подчертаем нещо много важно. Тези административно – репресивни мерки, за които говорим, по никакъв начин не противоречат на европейските ценности, защото те налагат да не позволяваме връщането на времена, в които хората се чувстват беззащитни, няма държавна администрация, не съществува власт и по същество хората са оставени на произвола на съдбата.

А към административно – конструктивните мерки бих предложил, колкото и да ви се струва странно, оземляване на представителите на ромската общност, за да имат задължението да работят. Това ще ги направи много по-отговорни в живота. Но подчертавам, това трябва да стане с европейски субсидии. Има такива програми и аз не знам защо не се използват, каза Енчев. И продължи – налага се да се приеме спешна програма за контрацепция на циганските жени. По този въпрос се говори много срамежливо, но той е изключително важен. Това включва и ограмотяване на ромските жени, защото те са подложени на терор от своите съпрузи и са превърнати в машини за деца. Тук бих искал да поощря министър Калфин, който предложи социалните помощи да се дават под формата на ваучери – ваучери за детска градина, за храни, а не да се изплащат под формата на пари, защото всички знаем какво се прави с тези пари за деца в тази общност.

Когато говорим за европейската подкрепа обаче, трябва да отбележим още един важен факт, каза Енчев. ЕС има двоен стандарт спрямо ромските общности. Едно е отношението на ЕС, когато говорим за правата на циганските общности в Европа, а съвсем друго е то, когато става дума за положението на същите тези общности в България и в Румъния. Когато кметовете на Бордо и Монпелие си позволят да прогонят циганските катуни, реакцията е една на ЕС. Реакция имаше, но тя беше еднократна и много по-мека. Но когато в София или в друга българска община се вземе решение за събаряне на незаконните постройки, правозащитните организации и представителите на ЕК са много по-остри в своите действия.

 

Когато поставяме въпроса за отговорността, трябва да се знае, че тя се носи от всички партии на прехода, защото те гледат на циганската общност като на електорален резервоар и нищо повече, напомни депутатът. Кой купува гласовете на циганите, попита той и заключи – почти всички партии. Помним, напр. как на последните избори в Хасково демократите от синята коалиция се оказаха с най-много гласове в циганския квартал на Хасково. Как стана това? Много просто, веднага отговарям – трябваше да влезе синът на кмета в Хасково. Не казвам, че това е станало с тези гласове, но такъв резултат в циганската махала там озадачава, да не кажа нещо по-силно.

 

Когато говоря по тези въпроси, трябва да кажа, че имам лично отношение, защото самият аз се намирам в процедура от Комисията за защита от дискриминация след сигнал от правозащитни организации по повод мои изказвания за циганската престъпност преди около половин година. След поредното престъпление срещу възрастни хора, показано по всички медии, когато старец и неговата съпруга бяха подложени на зверско изтезание, направих много гневен коментар, след който съответните правозащитни организации са сезирали Комисията за защита от дискриминация, че с подобни коментари се дискриминирала тази общност. Аз мисля, че когато се говори истината, това не е дискриминация. Процедурата трае вече втори месец и аз вече дадох писмени обяснения, че категорично не се отказвам от думите си за тази брутална етническа престъпност, заключи депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5680 |13.03.2015 Бабикян за Фрог: Загадка е защо Борисов се сети сега за синдик за КТБ . 57| 5968 |12.03.2015 И. Желев за Фрог: Корист води Борисов в църковните дела . 3| 7744 |11.03.2015 Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София . 32| 8035 |10.03.2015 А. Семов пред Фрог: Ислямизацията на ромите и демографският срив ще ни убият!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads