Реклама / Ads
12| 6244 |26.09.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Енергиен експерт пред Фрог: Вдигането на тока трябва да е с 50% и хората ще умрат

.
Със сегашното повишаване на цената на тока проблемът в енергетиката няма да се реши. За да има ефект от повишаването, то трябва да е с 50% и хората ще са умрели. Трябват комплексни мерки, като работата по тях е трябвало да започне преди 3-4 години, коментира пред Фрог нюз енергийният експерт Ангел Ангелов.
 

В енергетиката се управлява не с професионализъм, а с политика. При смяната на всяко правителство шефовете на НЕК и БЕХ се подменят. Последните години какви ли не не станаха шефове. Единият е бил главен счетоводител, другият нещо друго, но не и енергетик. Изборът на ДКЕВР е също изцяло политически, продължава Ангелов.

 

Големият проблем е, както всеки знае, са двата американски ТЕЦ-а и слънчевите централи. Доста от въглищните централи, за които се внушава, че правили скъп ток, бяха отхвърлени от регулаторния пазар на НЕК и продават самостоятелно ток. Така например ТЕЦ „Бобов Дол” е на свободния пазар от 3 месеца и не е продал 1 мегават на НЕК, а продължават да ги цитират. В същото време НЕК  дължи пари на ТЕЦ-а от преди това.

 

Държавата да сяда на масата и да води преговори с американските централи и слънчевите централи, към старите договори да подписват споразумения. Все ще се намери начин цената да се свали, убеден е експертът.

 

Дори топлофикациите да ги обезглавят и да оставят градовете без отопление, те влияят толкова малко върху цената на ток, че тя ще мръдне с 1-2 ст. Средната изкупна цена за този месец например за  Топлофикация- Сливен е 96 лева, на американските централи – 180 лева, ЕРП-то продава на хората по 220 лева.          

 

Топлофикация-Сливен има 4 основни искания, които нямат нищо общо с политиката. Не знам защо обаче през ден има изказвания от страна на министъра на енергетиката и на други хора от правителството, че исканията са политизирани.

 

Ето исканията ни:

1. Да сключим договор с НЕК, от началото на година тя ни отказва такъв за изкупуване на енергията, въпреки че по закон е длъжна. Като нямаме договор не можем да ги съдим. Не сключват нарочно, за да не могат например да им се начисляват лихви.

2.  През юни влезе в сила балансиращият пазар и НЕК го използва без всякаква прозрачност. Сам си определя цените, сам наказва. Първият месец за балансиращия пазар глобите ни бяха 40 000 лева, а за третия – 200 000. Ние не знаем как се определят цените.

 

3. Да се направи план за разплащане. Тъй като НЕК е в БЕХ и „Булгагаз” е там, колегите, които се занимават с газ, като имат да вземат от НЕК, „Булгаргаз” блокира сметките им, тъй като не са си платили газта.

 

4. Искаме среща с министерството, ДКЕВР и ЕССО, за да се решат тези въпроси. А с ДКЕВР да преразгледаме цените от юни месец, които бяха направени силно политически. ДКЕВР се изяви като Светата инквизиция – през юни изобщо не гледаше разходите. Намалиха разходите за въглища с 3 млн., което означава ликвидация на половината мина „Черно море”. Вече има съкратени 100 млн. На каква база ги намалиха никой не може да каже.      

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6203 |25.09.2014 Абумелих пред Фрог: Дефицитът на НЗОК става 200 млн., да падне монополът . 3| 6275 |25.09.2014 Д-р Найденов пред Фрог: Сървайвърите ще ядат и от клозета! . 42| 7607 |25.09.2014 Р. Попов пред ФРОГ: Внедряване на агенти при джихадистите е задължително . 18| 5950 |23.09.2014 Т. Попов пред Фрог: Няма да се вдига токът, ако се развалят договорите по твърдите цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads