Реклама / Ads
3| 13995 |10.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: Фандъкова на съд за уволнението на директорката Мариана Иванова

.
Мариана Иванова с адвоката си
До 8 февруари 2019 г., състав на Софийския районен съд ще се произнесе по делото заведено от Мариана Иванова за отмяна на уволнителната заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, с която на 20 декември 2017 г. първата бе отстранена от поста ”Директор” на Детска градина № 164 ”Зорница” в квартал Горна баня.
 

Като мотив за уволнението са посочени няколко формални деяния, но разковничето се крие в развилият се по-рано през 2017 г. скандал с приема на деца с хронични заболявания в множество детски градини в столицата, извън нормативните правила.

 

Впоследствие се оказа, че във всички детски градини в София, такива деца са приемани над планово и то под натиск от хора по високите етажи на властта.

 

Иванова обаче се оказа единствената уволнена и единствената без политически гръб, който да я задържи на поста. Тя остана подкрепена единствено от множеството родители и учители доволни от управлението ѝ и от отношението към тях и децата. Това обаче не бе достатъчно и още през месец февруари 2018 г., тя ангажира за свой адвокат пловдивчанина Кристиан Гьошев, експерт в делата свързани с образованието още от ученик, когато осъди образователния министър за отмяна на матурите. Така делото бе заведено, а първото му заседание беше насрочено едва за месец август, поради известната наторавеност на съдебните състави от Софийския районен съд.

 

И така след проведени няколко заседания, изготвени две експертизи и разпитани 7 свидетеля, делото оня ден /08.01.2019 г./ бе пратено за решение.

 

По-интересното в казуса е, че преди да уволни Иванова, кметът Фандъкова не е съобразила, че същата има решение на ТЕЛК, което и дава предварителна закрила при уволнение и изисква разрешение на Инспекцията по труда. Такова обаче Фандъкова не е получила, както и не е снела данни от уволнената, преди да уволни, дали се ползва със закрилата на закона.

 

Също така, вещото лице по делото Адалберд Антов - информатик, даде заключение, че кандидатурите на децата в електронната система на Столична община /ИСОДЗ/ не може да се манипулира от директора, тъй като той не може да трие кандидатури на вече приети деца. Това може да се прави само от родителя, създал електронен профил на детето.

 

Друг основен порок на заповедта за уволнение е факта, че в нея не се съдържат конкретни имена за деца приети в нарушение на правилата, като се използват термини "едното дете", "другото дете", "третото дете", което поставя дисциплинарно-наказания в положение на неизвестност за кои деца става дума, за да може да даде конкретни обяснения.

 

Установи се също така, че за четири от общо шестте деяния, описани в заповедта, кметът на Столична община е пропуснал да наложи наказание в двумесечния срок по Кодекса на труда, поради което е много вероятно Съдът въобще да не ги разгледа по същество.

 

Пред съдебната зала в СРС, адв.Гьошев заяви пред журналисти, че очаква отмяна на уволнението и че клиентът му Мариана Иванова е станала жертва на порочната система, изложила на показ нея, а останала мълчалива за другите градински директори, които нямат наказания за надплановия прием на хронично болни деца.

 

Самата Мариана Иванова беше лаконична на въпросите по повод sms-ите, които е получавала от кмета на район Овча купел Христина Семерджиева и които станаха публично достояние в края на 2017 г. в ефира на bTV , тъй като кметицата е завела дело за клевета срещу нея. Също дело за клевета срещу Иванова е завела и Мария Минчева - директор на дирекция "Образование" в Столична община, отново заради твърдения на Иванова, че е усещала оказване на натиск.

 

Калин Пловдивски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13647 |11.12.2018 Фрогоко: ”Почетен” професор на Военния университет е научен стахановец . 21| 19683 |10.12.2018 Фрогоко: Геноцидът върху една категория държавни служители - тихомълком, „по терлици“ . 8| 13367 |28.11.2018 Фрогоко: Милиони от парите за изтребители отиват за преместване на Музея на авиацията . 18| 36758 |01.11.2018 Фрогоко: Пенсионерите поставиха МВР на колене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads