Реклама / Ads
30| 7895 |08.08.2012 НАРОДЕН ГЛАС

За фаровете и депутатите

.
От 7 август карането на фарове през деня стана задължително през цялата година. Не за първи път българските депутати показват рядка некомпетентност, но този път нашите уж народни представители надминаха себе си.
 
Не че решението, което взеха, е вредно. То просто е безсмислено, и като всяко безсмислено нещо у нас, беше прокарано с тъпа упоритост и волска настоятелност. Един основен аргумент беше изтъкнат в подкрепа на нововъведението и той бе нуждата от засилването на безопасността по пътищата. Как точно обаче запалените фарове на автомобилите ще повишат тази безопасност не стана ясно. Вместо това почнаха да ни дават примери - в скандинавските страни било така, на други места било така, в Англия карали така и т. н. Хубаво, само че в скандинавските страни лятото трае 3 дни, а през зимата в северните им области денят продължава едва няколко часа. Логиката на движението по пътищата оттатък полярния кръг трудно би се приложила у нас, където през лятото денят почва в 5.20 и свършва около 21.00 ч. В смисъл - запалените през деня фарове да предотвратяват инциденти.

Това далеч не е всичко. Освен че са некомпетентни, депутатите явно са и лоши шофьори. Всеки редовно каращ колата си през лятото шофоьор знае, че на палещото слънце светнатите фарове невинаги се виждат, а ако се забелязват, приличат на габаритни светлини. То цветните светлини на светофарите се виждат трудно понякога през деня лятно време, та какво остава за фаровете на колите. Като не знаят тези неща, поне да бяха питали водачите на служебните коли, които ползват, но нейсе. Притеснителното е друго. Малоумните идиоти, както са я подкарали, като нищо ще ни наложат някоя друга „обезопасяваща“ мярка. Примерно, ако се окаже, че в Англия заради карането с десен волан катастрофите са по-малко, да наложат каране отляво. Щом е в Англия, няма как... Или задължително слагане на каски по време на шофиране. Хорската простотия край няма, еле пък тая на депутатите.

 

Не е сигурно, даже направо е съмнително, че новите промени в Закона за движение по пътищата ще доведат до по-голяма сигурност по шосетата. Сигурно е обаче, даже направо доказано, че само министърът на финансите е доволен от новонастъпилата тотална "безопасност". Докато се усетят за новите правила бая шофьори ще станат жертви на катаджиите и така ще понапълнят вечно зиналата за още и още приходи държавна хазна.

 

А покрай тъпнята с фаровете, някак между другото, покрай летните отпуски, жегата и олимпиадата, цените на бензина и нафтата подгониха 3 лв., и съвсем категорично дадоха заявка за трайно справяне с проблемите на пътната безопасност и движението по пътищата. Като принудят хората да не се движат по пътищата.


Костадин Костадинов (https://kostadin.eu)*

* Авторът е зам.-председател на ВМРО и член на Общинския съвет във Варна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12620 |02.08.2012 Йордан Йовчев е герой на световната гимнастика . 24| 12046 |05.07.2012 Потресаващ разказ на един разочарован доброволец от Витоша . 17| 9512 |25.06.2012 Иванка Дончева: Не съм отрицателен герой, чуйте ме! . 12| 6916 |19.06.2012 Времената ли са криви - или хората?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads