Реклама / Ads
9| 12904 |16.01.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Френски сайт: ”Булгартабак” - скандалът, разтърсващ българската корупция

.
Мари-Аликс Детри
На фона на това, че София пое от 1 януари ротационното председателство на Съвета на ЕС, един скандал разтърсва привидната стабилност на системата: този за предприятието ”Булгартабак”, пише френската разследваща журналистка Мари-Аликс Детри.
 
България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), от 2007 година се ангажира да реформира съдебната си система, за да сложи край на рушветчийството и клиентелизма. Въпреки това според скорошен доклад на Европейската комисия "борбата с корупцията е секторът, в който България има най-малък прогрес за десет години, пише още тя.

"Скандали, корупция и контрабанда. За това служи "Булгартабак". Сините очи на бившия банкер Цветан Василев са студени като лед и пронизващи като стомана. "Но това не е нещо ново - така е още от времето, когато "Булгартабак" официално беше в ръцете на държавата", добавя той. Създадено през 1947-а, предприятието притежава монопол над производството на тютюн и цигари в България до 90-те години. Скандалът, който го засяга, започва преди седем години, когато то все още заема централно място в европейското тютюнопроизводство.

През 2011-а, след четири неуспешни опита за приватизация близо 80% от "Булгартабак" са продадени за 100.1 млн. евро. "Сума, много по-ниска от реалната, при положение че някои кандидат-купувачи предлагаха три пъти повече", обяснява Атанас Чобанов, български разследващ журналист, който се опитва с помощта на доказателства да демонтира мафиотската система около компанията в сайта "Бивол". Компанията на всичко отгоре е продадена на "БТ Инвест", офшорно дружество, създадено няколко месеца по-рано от руска банка, при което идентичността на акционера е повече от неясна. През следващите години компанията е използвана като "дойна крава от представители на властта" с цел изпиране на милиони евро, посочва Василев. Днес тя е официално дадена на Интерпол от турския отдел за борба с корупцията и организираната престъпност заради контрабанда - според него половината от цигарите, влизащи нелегално в Турция, идват от България.

Цветан е сигурен в това, което казва - той е бил директор на Корпоративна търговска банка (КТБ), официалната банка на компанията от много години. От 2014-а той е в открита война с Делян Пеевски, корумпиран български политик, който според него оглавява системата "Булгартабак".

Целия текст, описващ сложните схеми около "Булгартабак", може да бъде прочетен на 8e etage.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12054 |07.09.2017 Цв. Василев пред Болкан инсайт: Престъпление е да се национализира „Дунарит” . 5| 4937 |14.03.2017 Хр. Иванов пита Цацаров има ли данни от Турция за контрабанда на ”Булгартабак” . 12| 8456 |01.02.2017 Шулева: ДПС и руски факс спряха приватизацията на ”Булгартабак” през 2004 г. . 63| 8888 |30.01.2016 Френският посланик: Всички в прокуратурата зависят от един човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads