Реклама / Ads
0| 6109 |19.12.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Фрог Нюз стартира рубриката „Свободен пазар на електроенергия, Вие питате – ЧЕЗ отговаря“

.
От 1 април 2016 г. всеки потребител, включително и битов, има право да излезе на свободния пазар на електроенергия и да смени доставчика си на ток. Процесът на пълното отваряне на пазара има своите предимства, но крие и някои рискове за клиентите.
 
В тази връзка стартираме рубриката „Вие питате – ЧЕЗ отговаря“. Ще очакваме Вашите въпроси на редакционния имейл: info@frognews.bgНадяваме се да Ви бъдем полезни.

За какво да внимаваме при избор на доставчик?

 

Важна особеност при либерализацията на пазара е, че заедно със свободата да изберете своя доставчик, Вие носите и отговорността от направения избор. Това е така, защото доставката на електроенергия при него се регламентира чрез свободно договорени търговски отношения, както при търговията на всички други стоки и услуги.

 

Ето някои от основните рискове, с които да се съобразите:

 

ü  Сключване на договор с фирма, която не притежава активен лиценз за продажба на електроенергия. Актуален регистър се поддържа на интернет страницата на ЕCO (www.tso.bg);

ü  Сключване на договор, който позволява на търговеца да променя цената едностранно;

ü  Сключване на договор с големи неустойки при предсрочно прекратяване;

ü  Фалит или отнемане на лиценз на избрания доставчик - в този случай клиентът ще бъде прехвърлен служебно от мрежовия оператор към Доставчик от последна инстанция (ДПИ), за да му бъде осигурена непрекъсната доставка, в периода до сключване на договор с нов доставчик на електрическа енергия. Негатив за клиента се явява фактът, че ДПИ снабдява на по-високи от средните пазарни цени*;

ü  Нелоялни търговски практики за възпрепятстване на клиентите да изберат нов доставчик;

ü  Избор на доставчик, който няма капацитет да обслужва голям брой клиенти и да съдейства за отстраняване на възникнали проблеми;

ü  Избор на доставчик, който няма клиентски центрове и телефонен център;

ü  Избор на доставчик, който предоставя само един начин на плащане и кратки срокове за издължаване.

 

*Цената, по която ДПИ продава електрическа енергия на крайния клиент, се определя съгласно приета от КЕВР „Методика за определяне на цените на електрическа енергия, доставяна от ДПИ“.

 

Какви са правата ни, ако не сме доволни от направения избор?

 

На практика няма ограничения за смяна на доставчика на електроенергия. Единственото условие е клиентът да няма неплатени задължения към настоящия търговец.

 

Клиентът има право да направи нов избор на доставчик и да подаде заявление за смяна на доставчик (между 1-во и 10-то число на месеца, предхождащ промяната). Обикновено новият търговец заявява промяната при мрежовия оператор от името на клиента, като процедурата е безплатна. Доставката по новия договор започва винаги от 1-во число на месеца.

 

Необходимо ли е да прогнозирам потреблението си на свободния пазар?

 

Клиентите, присъединени на ниско напрежение с инсталирана мощност под 100 кВт, не са задължени да изготвят прогнози за своето потребление. С цел осигуряване на техническа възможност за прогнозиране и балансиране на тези клиенти на свободен пазар, от 01.04.2016 г. бяха въведени стандартизирани товарови профили*.

 

Механизмът на търговия и доставка на либерализиран пазар определя необходимостта от функциониране на балансиращ пазар на електрическа енергия за поддържане на баланса между производството и потреблението в електроенергийната система. По тази причина всеки обект на свободния пазар участва като член на балансираща група, ръководена от координатор - избраният от клиента доставчик. Координаторът поема отговорност за небалансите (разликата между заявеното прогнозно количество енергия и реално потребеното такова) на членовете на балансиращата си група, като намалението на разходите за балансиране се получава от синергията между отделните членове в групата.

 

*Стандартизиран товаров профил (СТП) представлява поредица от коефициенти, която отразява консумацията през годината по часове. Използва се за клиенти, които нямат инсталиран електромер за почасово мерене. СТП отчита типа на обекта и характеристиката на деня от периода (работен, почивен, празничен).

 

Типовете СТП се изготвят от електроразпределителните дружества и се одобряват от КЕВР.


Как да сравня офертите и договорите на различните доставчици?

 

При избор на доставчик внимателно преценявайте различните оферти, както и опита и възможностите на търговците, които ги предлагат. На свободния пазар на електроенергия конкуренцията не е само в цената, а и в условията за доставката, начина на фактуриране и плащане,  услугите, предлагани в допълнение от доставчиците и т.н.

 

На първо място - уверете се, че правите коректно сравнение на цените – те могат да бъдат фиксирани или променливи, както и да включват различни компоненти.

 

Освен цената, голямо значение имат условията на офертата и договора. Прочетете внимателно вписаните условия, като обърнете специално внимание на дребния шрифт и не позволявайте да Ви притискат с „офертата изтича днес“. Интересувайте се за срока на договора, изискване за обезпечение, срок и начин за плащане, предвидени ли са някакви такси и неустойки извън цената на електроенергията и мрежовите услуги, както и при какви условия се прекратява договора.

 

Бъдете внимателни при посещение на търговец на място в дома или офиса Ви - не е изключено измамници да се представят за служители на доставчици, които идват на място, за да сключват договори с клиенти. Не се колебайте да поискате от човека, който се представя за служител на компания, да се легитимира (обикновено служителите носят баджове или някакъв удостоверяващ правомощията им документ).

 

Уверете се, че кандидат-доставчикът има нужния опит и мрежа от търговски центрове, удобна и лесна връзка с клиентите (например телефон, на който бихте могли да се обадите и с какво работно време работи).

 

Информирайте се какво ще съдържа фактурата, която ще получавате от новия доставчик всеки месец – дали ще съдържа детайлите, които ви интересуват – например, стари и нови показания на консумирана електроенергия, различните компоненти на цената като мрежови услуги и цена на електроенергия и друга информация, която сте свикнали да получавате от досегашния си доставчик и е полезна за Вас. Може да се окаже, че новият доставчик предоставя една цена, без подробно описание за начина на формирането й.

 

Обърнете внимание на посочения срок за плащане на задълженията, понякога той може да е едва 3-5 дни, както и на начините, по които можете да погасите задълженията си – могат да бъдат ограничени до един или два безкасови начина за плащане, които могат да доведат до допълнителни разходи и неудобства за Вас.

 

Не на последно място – поинтересувайте се от надеждността на доставчика – неговите опит и стабилност могат да окажат съществено влияние върху Вашия бизнес.

 

Изисквайте всички допълнителни уточнения само в писмен вид и не бързайте да подписвате преди да се чувствате спокойни, че разполагате с необходимата информация, за да вземете правилното за Вас решение.

 

В случай че станете жертва или свидетел на недобросъвестна търговска практика, сигнализирайте на съответният компетентен орган или потребителските организации.
 

Имат ли полза битовите потребители да излязат на свободен пазар?

 

Свободният пазар има множество ползи, най-важната от които е правото на избор. Дали тази смяна е изгодна, ще трябва да прецени клиентът на база на получената оферта.

 

При някои клиенти - в зависимост от типа консумация, предоставена мощност и др., може да бъде предложена по-ниска цена на електроенергията, което би им позволило да реализират спестяване от сметките за електроенергия в частта за снабдяване.

Към момента регулираната цена на нощната енергия за бита е много ниска, което на практика поставя битовия сегмент в изгодна позиция на регулиран пазар. Но въпреки това всеки клиент има специфично съотношение между дневна и нощна консумация, така че е възможно и реализиране на спестяване от излизането на отворен пазар.

 

Как битовите потребители могат да преценят кога ще им е изгодно да излязат на свободния пазар?

 

Когато клиентът получи оферта по свободно договорени цени, обикновено в нея има една цена и за дневна, и за нощна енергия. Но напоследък се появиха и някои двутарифни продукти. Клиентът следва да сравни двете цени – на регулиран и на свободен пазар и да прецени коя му е по-изгодна. Добре е да се има предвид, че на свободния пазар добавката за задължения към обществото е отделно от цената за енергия, тоест трябва да се добави, докато на регулирания пазар тя е включена в тарифите.

 

Подробна информация за свободния пазар на електроенергия и оферта от „ЧЕЗ Електро България“ АД потребителите могат да получат на сайта на ЧЕЗ (www.cez.bg) в секция „Свободен пазар“, на денонощната телефонна линия на компанията - 0700 10 010, на имейл zaklienta@cez.bg или в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6231 |12.12.2016 Фрог Нюз стартира рубриката „Свободен пазар на електроенергия, Вие питате – ЧЕЗ отговаря“ . 0| 6006 |28.11.2016 Фрог Нюз стартира рубриката „Свободен пазар на електроенергия, Вие питате – ЧЕЗ отговаря“ . 0| 6822 |21.11.2016 Фрог Нюз стартира рубриката „Свободен пазар на електроенергия, Вие питате – ЧЕЗ отговаря“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads