Реклама / Ads
6| 9707 |27.07.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: Договорът с Македония - много шум за нищо!

.
Пламен Димитров
Много шум за нищо. Това е впечатлението от прочита на дългоочаквания договор между България и Македония. Озадачаваща е самото заглавие на документа - ”Договор за приятелство....” Приятелството не произтича от договори - то или го има или го няма, това е въпрос на взаимна симпатия, а не е юридически факт, който може да бъде фиксиран или пък създаден с международно-правен акт.
 

Текстът на самия договор е издържан в стил "водата е мокра, зимно време е студено, лятно - топло". И също - по-добре да си здрав и богат, отколкото болен и беден. Банални констатации и празни пожелания, които по никакъв начин не влияят върху отношенията между България и Македония.

А чл. 5 го е съчинил някой, който не знае, че България е член на ЕС. В него се казва, че двете страни ще създават условия за възможно най-широко движение на стоки, услуги и капитали. Чудесно, ама в ЕС външната търговия е в правомощията на Комисията, а не на държавите членки на Съюза, поради което България не може да промени абсолютно нищо в условията за търговия с Македония.

Чл. 6 пък ни казва, че двете държави ще насърчават туристическия обмен. Е как точно? Българските държавни чиновници ще получат ваучери да ходят в Охрид, а македонските - в Слънчев бряг? Разбира се, договорът е пълен с кухи дипломатически клишета, защото подобен тип документи са твърде общи, в тях не може да бъдат записани конкретни бизнес проекти с числа и срокове.

Такъв договор не е нужен нито на македонския, нито на българския народ, той върши работа само на политиците, защото по същество си е една помпозна политическа декларация. При това положение не е чудно, че най-голямо внимание и в София, и в Скопие се обръща на един нищожен детайл от последното изречение на договора - на какви езици е подписан той.

Пламен Димитров от българското геополитическо дружество - фейсбук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5226 |27.07.2017 Борисов към депутатите: Добре е да имаме стабилна Македония . 4| 6116 |27.07.2017 Посолството на САЩ одобри Договорът между България и Македония . 0| 5324 |26.07.2017 И Борисов одобри проекта на Договора за добросъседство с Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads