Реклама / Ads
4| 6794 |18.12.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Георги Господинов, Милен Русков и Калин Терзийски - най-четени за 2014 г

.
Георги Господинов
Георги Господинов е най-четеният съвременен български автор, според класация на Столичната библиотека на база на най-често заеманите книги от читатели през 2014 г.
 
Това му отреди и приз, връчен му от библиотеката вчера, когато в в Мраморното фоайе се срещнаха най-активните читатели и най-четените съвременни български автори, за да получат своите грамоти.

Един до друг застанаха Георги Господинов, Милен Русков, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев, Марин Бодаков и др., които връчиха наградите на Столичната библиотека за 2014 година в различни категории: „Читател на българска съвременна литература", „Читател-дарител", „Читател с най-много онлайн заявки", „Читател с най-много заети книги", както и голямата награда „Читател на Столична библиотека" за 2014 година.

Директорът на културната институция Юлия Цинзова обяви, че само за последните шест месеца "Естествен роман" на Георги Господинов е зает 124 пъти, "Физика на тъгата" - 109 пъти и "И всичко стана луна" - 104 пъти.

При получаването на дипломата за най-четен писател благодари на "цялото това невидимо общество - читателите, заради които една книга си струва да бъде написана".

Втори в класацията на Столична бибиотека за най-често заемани книги, написани от съвременни български писатели, е Милен Русков, който посочи, че четенето на книги е доверие към автора. След него се нареждат Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков.

Класацията е направена по обективни показатели, защото не са ги оценявали журита, а читателите със своите заемания на книги, каза Цинзова. Тя отбеляза, че сред причините тези автори да са най-четени е, че са най-активни при връзката с читателите си.

Призът "Читател на Столична библиотека" за 2014 г. получи Адриан Петков, който до този момент е заел 208 книги. "Читател-дарител" е Павел Боянов, дарил над 500 издания само през тази година.

Управителят на "Прима софт" ООД Никола Бажлеков представи данните за онлайн ползването на библиотеката за трите месеца, от въвеждането на електронния модул. За този период СБ е посетена през Интернет от 38 096 читатели. Тези, които са посетили сградите на библиотеката са 25 000. Над 63 процента от онлайн посетителите са хора под 33 години. По-често до сградата на СБ ходят жените - над 72 процента. При онлайн посещенията 54 процента са от мъже.

Георги Господинов и Милен Русков, въпреки че попаднаха дори в общ кадър, с нищо не показаха, че между тях има напрежение, но спазваха известна дистанция, отбелязват някои медии. Напрежението между двамата автори ескалира през пролетта, когато в сайта „Клети новини" се появи статия срещу Русков със заглавие „Учредиха партия на клетите писатели. Ще се бори с писателската олигархия" - текст, който очевидно излезе в отговор на интервюто на Милен Русков в сп. „Биограф", в което той разкри, че в литературата има мафия, чийто водачи са от т. нар. от него „демократски свински черва". Нов вид ченгета окупират литературата, беше казал Милен Русков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6238 |12.11.2014 Георги Гергов: БСП е разбита като идеи, структура и морал . 3| 10716 |30.09.2014 Проф. Никола Георгиев пред Фрог: Циганите са чужденци у нас . 56| 10498 |29.08.2014 Георги Марков пред Фрог: Трябва импийчмънт и за главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads