Реклама / Ads
2| 5181 |01.12.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Гонят скандално от училище дете с церебрална парализа

.
Изгонването на 12-годишната Пасионария от 3-о помощно училище в София след репортаж с участието на майката в ефира на bTV е незаконно, заяви в „Тази сутрин” Борислава Недялкова, старши експерт в Регионалния инспекторат по образование. РИО ще се самосезира по случая, но процедурата определено е нарушена – майката няма къде да премести детето, а директорката е подписала удостоверение за освобождаването му, без да има основание за това.
 

Красимира Обретенова е майка на 12-годишната Пасионария. Момичето е незрящо и страда от детска церебрална парализа и аутизъм. Новият проектозакон за училищното образование предвижда помощните учебни заведения да бъдат закрити. Ако законопроектът бъде приет от парламента, в бъдеще за деца като Пасионария ще се грижат рехабилитатор и психолог. Идеята е за 5 години всички помощни училища ще се превърнат в центрове за личностно развитие.

 

„Изобщо няма рехабилитатор, детето ми е лишено от жизненоважна терапия”, казва майката Красимира Обретенова в репортажа на bTV. Два дни след него Пасионария не ходи на училище, защото не се чувства добре. Когато майка й я завела, преподавателите от 3-о помощно училище се струпали и започнали с нападките към Красимира. Тя самата разказа, че директорката Поликсенич Кисимова й казала „Като имате претенции, обърнете се първо към мен. До кога ще ни плюете училището?”

„Не съм коментирала училището и екипа му, а рехабилитацията съм я казала в контекста на проектозакона. Не можах да разбера откъде дойде тази истерия. Като глутница ме нападнаха”, коментира Красимира Обретенова. Тя се обърнала към директорката с думите „Ако смятате, че Пасионария е проблем, дайте отпусното и да си ходим”. По думите на Красимира психоложката в учебното заведение я нарекла „мърша”. Малко по-късно получила т.нар. отпусно.

 

„Причината беше недоволството на майката, че не сме отговорили на претенциите и потребностите на нейната дъщеря. Съкратих процедурата”, призна директорката. Според РИО обаче процедурата е нарушена, а не съкратена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6836 |12.09.2014 78% от родителите смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности . 0| 6552 |07.03.2014 Директорка на училище в Лондон стана „Българка на годината” . 1| 6792 |01.01.2014 Кукери гонят дяволите във Варвара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads