Реклама / Ads
6| 4718 |20.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Горанов отряза БСП за преизчисляване на пенсиите от 1 юли

.
Владислав Горанов
„Предложение за преизчисляване на пенсиите не стои в контекста на пенсионния модел, според който се знае как нарастват пенсиите. Извън това, че от БСП предлагат едно преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастването на доходите от пенсии“, каза Владислав Горанов.
 
С това се дава знак, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите от 1 юли.

Според него подобно решение не е в правомощията на народните представители като законодателна инициатива. „То предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджетът на държавното обществено осигуряване. По една или друга причина конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от Министерския съвет. В този смисъл инициативата на БСП е необвързана с правомощията на народните представители да променят държавния бюджет“, смята Владислав Горанов.

Въпреки това той обясни, че от ГЕРБ ще я анализират внимателно. „Като знаем как работи пенсионната формула и как се извършва осъвременяването на пенсиите, това има много висока фискална цена. Не съм сигурен, че тя може да бъде поета“, посочи бившият финансов министър. „Неслучайно по време на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Затова ще се въздържим да подкрепим подобно решение. Не може депутат да променя държавния бюджет. Държавният бюджет като инициатива за внасяне и промяна, въобще, е в прерогативите единствено на Министерски съвет, както е записано в Конституцията“, коментира още Владислав Горанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3914 |20.04.2017 БСП иска преизчисляване на всички пенсии . 3| 5035 |19.04.2017 Горанов издаде, че патриотите ще имат четирима министри . 9| 6026 |14.04.2017 Цветанов и Горанов плъзнаха по тв студията с еднаква опорна точка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads