Реклама / Ads
73| 6209 |07.11.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Горчева за Фрог: Питам СДС защо не прие Закон за давност на политическите престъпления?

.
Даниела Горчева
Защо у нас не бе приет закон, че по известни причини давност за извършените по политически причини престъпления не е текла от 1944 до 1989 година и тя започва да тече от 1990 година. Сега вече е твърде късно, констатира журналистката.
 

Онзи ден, на 5 ноември присъствах на много интересна лекция на колегата Христо Христов на тема „Българският преход и Държавна сигурност“.  Тя бе осъществена с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“ и НГФ „Българка“ и в последвалата лекцията дискусия, си позволих да задам на присъстващия в залата г-н Йордан Соколов въпроса защо такъв закон за нетекла до 1989 година давност на извършените престъпления не бе приет от СДС през 1997-2001 година, когато СДС имаше пълно мнозинство в Народното събрание и де факто имаше цялата законодателна и изпълнителна власт в ръцете си. И същевременно това правителство, на Костов, и преди това, на Филип Димитров бяха най-читавите правителства у нас през прехода, каза за Фрогнюз журналистката Даниела Горчева.

 

Г-н Соколов, който е юрист, опита да се измъкне  с неадекватни отговори, включително като опита и да преиначи въпроса ми. Моят въпрос не беше да отпадне давността за тези престъпления, нещо което е невъзможно и незаконно, а беше защо СДС не прие закон, че по известни и непреодолими пречки жертвите на комунистическите престъпления не са могли да потърсят съдебна отговорност от извършителите на тези престъпления до 1989 и да бъде направено тълкуване, че до 1989 давност просто не е текла и започва да тече от 1990 година. Понеже „неучтиво” го притиснах с уточняващи реплики, той започна да се извинява с все по-странни аргументи - вкл., че българските закони не били позволявали подобно тълкуване и накрая даже заяви, че Конституционният съд бил против. Това са абсолютно несъстоятелни „аргументи“. Спорът щеше да се задълбочи, но съпругата му, която бе модератор на дикусията, му се притече на помощ и помоли да продължим тези „частни спорове“ след дискусията. Аз не смятам тези въпроси за „частни спорове“.

 

И затова използвам трибуната на Фрогнюз, за да задам публично същия въпрос и към тогавашния министър–председател Иван Костов и към тогавашния министър на правосъдието. Защо у нас не бе приет закон, че по известни причини давност за извършените по политически причини престъпления не е текла от 1944 до 1989 година и тя започва да тече от 1990 година. Сега вече е твърде късно, защото от 1989 досега минаха 25 години, а давността за убийство, например, е  20 години, казва Горчева.

 

повече очаквайте в интервю за Фрогнюз на 10 ноември, 25 години след промените

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8253 |06.11.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: За стотици хиляди са делата на вложителите в КТБ . 1| 5255 |06.11.2014 Тенчо Попов пред Фрог: Съобщението на БНБ е правен абсурд . 23| 10118 |04.11.2014 Само във Фрог: Втори българин джихадист в Ислямска държава . 4| 5322 |04.11.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: 1100 са българите самоубийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads