Реклама / Ads
13| 9401 |11.02.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Говори Пловдив: Буда-ли?

.
Източник: БНТ
В цялата история около „Буда” нещо не ми се връзва, граждани, нещо изобщо не ми се връзва.
 

Това, че имаме премиер, дето е /бил?/ в така нареченото МВР както преди, така и след промените, е ясно. Всички знаят, че от Системата никой никога не излиза, защото, дори да искаш да излезеш, тя не те пуска и обратно – дори да излезеш, всъщност никога не я напускаш. Както се твърди - `щото сърцето и душата ти остават там…..и други подобни глупости.

Това, че имаме премиер, който през повечето време, независимо дали формално е вън или вътре в МВР, работи с единия крак отсам, а с другия оттатък закона, също е ясно.

Всички знаят, че преди 10 ноември Системата вършеше или поне прикриваше престъпленията на комунистическия режим, `щото беше щит и меч на Партията. Не ме кълнете, че се подигравам на доблестните разузнавачи, така си беше, те сами така си викаха – щит и меч…..ега ти…..После пък създадените от самата Система групировки бяха използвани, пак от самата нея, за различни – групови и лични - цели, включително политическо и икономическо саботиране на тъй наречения „демократичен преход”. Тоест, групировките на практика са едно и също със Системата. И обратно.  

Това, че имаме премиер, за когото през годините различни източници, български и чуждестранни, изнасяха данни, че е забъркан в огромна камара престъпления – от контрабанда на цигари, до поредица убийства - също няма как да бъде пропуснато. Дори от гражданите, които много не надават ухо на тези неща. Защото информациите, независимо дали истински или фалшиви, са твърде обилни.

Това, че имаме премиер, който днес говори едно, а утре – друго, но въпреки това думите му до една са верни, също отдавна го знаем. Няма как да не сме го забелязали, освен ако това „ние” не сме самият премиер, той не си забелязва твърде…..

Та ето какво си имаме начело на държавата.

Такъв си го избрахме, хак ни е – обикновено казват в Пловдив, щом сутрин намерят някой случаен гражданин, изпаднал в пристъп на гражданска съвест, да плаче на централния площад от отчаяние, че си имаме подобен премиер.

Затова – не ме разбирайте погрешно, като казвам, че нещо с тази „Буда” не е както трябва. И че не говоря за лицето Бойко Методиев Борисов, нито за любимия ни фолклорен герой бат` Бойко, нито дори за премиера Бойко Борисов. Както видяхме, с него съм наясно. Не, не ми се връзват някои неща в самите документи и кампанията, подета  около тях.

Например, тормози ме въпросът – защо всичко в тази кампания звучи така, сякаш ако дадено лице сътрудничи на новите български служби, онези, които веднага след 89-та година смело и безкомпромисно се отърваха от мръсната сянка на ДС и тръгнаха да се борят с бандитите в обществена полза, това за даден човек е също толкова лошо, колкото сътрудничеството със самата ДС. Ако не и по-лошо.

За мен лично въпросът е напълно риторичен, аз отговорът го знам, но в света на официалните думи, дела и документи, в който обществото ни живее, този въпрос би трябвало да е съвсем истински. Затова някой трябва и да му отговори - да речем Лалугера, Пияндето, Овцата и другите пичове от БСП, които най-силно поревнаха в негативен смисъл, че Борисов е информатор на службите.

Май изведнъж забравиха, че през годините именно те са най-големите защитници на ченгеджийското достойнство, независимо от времената, в които то е употребявано от тях по предназначение. Или по целесъобразност. Забравиха също - или се опитаха да накарат нас да забравим – че, според наличните документи, идеята за привличане на Борисов като информатор е лансирана по времето, когато БСП е на власт – началото на декември 96-та.

Тук е и втората голяма неяснота. Как така до декември 1996 г. Борисов е напълно подходящ за честта да бъде Информатор в родните служби, дори с перспектива да го издигнат за Секретен сътрудник, а само два-три месеца по-късно – трябва да се разработва като истински враг на народа от миналите времена. Което пак не е истина, а само насадено впечатление, чиста интерпретация на истината, дошла от медиите, или от медийните кукловоди. Защото друго се разбира, ако човек прочете в „Биволъ” самите документи от февруари 1997-ма.

От тях се вижда, че тъй нареченият ДОН или Дело за оперативно наблюдение над Бойко Борисов служи за: „За разширяване на оперативните възможности и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители…..” Капиш? – както се казва в изтънчените среди.

Като прегледах документите в „Биволъ”, изпитах съмнения и в истинността на част от тях. Но това не мога да го докажа аз, въпрос е на технически експертизи. Поне според мен няма да е зле те да включат и независим графолог, защото два от подписите изглеждат изключително съмнителни.

Още по-важното в случая обаче са отговорите на главния въпрос – в каква политическа среда се развива действието с „Буда”, а оттам – кой има интерес и възможности да реализира подобно активно мероприятие.

Първо, предстоят избори. Не само БСП, но най-вече БСП, така са се наточили да свалят Борисов, че се вижда как направо ги боли всеки път, щом споменат името му. А винаги е полезно да има подобен компромат за политическия противник, особено ако се пусне през независима медия, лице на борбата за истина и справедливост в тази страна. И още по-особено полезно е, щом на референдума, генералната репетиция за изборите, си видял, че, освен своите си народни маси, не можеш да мобилизираш никакви допълнителни. Допълнителни ти трябват, но привличането им само с лансиране на уж добри идеи не става.

Е, може би не става, защото идеите на социалистите не са достатъчно добри. Но от друга страна – не е социалистът човек, който ще си признае липсата на добри идеи – правилно раздвоени коментират пловдивските зевзеци темата.

Второ, въпреки провала на референдума, въпросът за развитие на ядрената енергетика в България стои. Или поне има възможност да се отупа от нафталина при друго, ляво правителство. Това е и една от основните причини БСП така неистово да иска да се върне на власт – защото обещанията, които водещите социалисти в предишни години поеха пред Кремъл, но не изпълниха, все пак трябва да се изпълнят. Както се знае, търпението на Кремъл не е необятно като широката руска душа, то има краен срок. Например – вчера. А ако не стане дори утре, нищо чудно някой по-голям от Златко Баретата да се окаже в положението на Златко Баретата.

Трето, от миналата седмица България е в нова външно-политическа ситуация заради доклада от разследването на атентата в Бургас, при който бяха обявени връзките на двама от терористите с военното крило на ливанската шиитска и проиранска групировка „Хизбула”. И тук пак опираме до поведението на БСП. А чрез тях, както много често става – пак до руската връзка.

Този доклад никак не беше в интерес на Русия. Не само по принцип - защото Русия открай време е пряко и силно ангажирана с терористични организации и диктаторски режими по света. В случая интересите и в Близкия изток са пряко застрашени.

Защо ли? Защото там те се крепят на три кита – икономическо и политическо сътрудничество с богатия и дразнещ Запада Иран; военно и икономическо сътрудничество с диктаторската фамилия Асад в Сирия, където Русия има военна база - единствената на чужда територия, при това в любимото им топло Средиземно море; опосредствано сътрудничество с терористични групировки като ливанската „Хизбула”, палестинската „Хамас” и други, които са непримирими срещу Израел и създават удобни за руснаците международни проблеми.

След отпадането на периферните руски опорни точки в Либия и Ирак, нещата са така навързани, че ако едно звено от тази тройна система рухне, останалите също бързо могат да отидат по дяволите. А сега какво става – ако ЕС изпълни призива на САЩ, Израел, Канада, Австралия и някои свои членове да признае „Хамаз” за терористична организация, третото звено сериозно ще отслабне. И то заради някакви си българи….. И то заради някакъв си Борисов…..

Не, не се подвеждайте в случая да съпоставите датите и да кажете – да, ама докладът не беше публичен, когато се появиха документите срещу Борисов в „Биволъ”. По принцип съпоставянето на датите е добра практика, но в сега се знае, че докладът е подготвен най-малко две, ако не и три седмици преди КСНС.

За това време с него, освен някои доблестни български служители на МВР, ДАНС, следствие, прокуратура, са запознати и различни партньорски служби и правителства. Тоест, информацията е изсипана като в цедка, където няма как да се застои повече от секунда. И смятате, че нищо от българските намерения да се огласи съпричастността на „Хизбула” към бургаския атентат не е стигнало до руснаците ли? Ако да, значи сте наивници, бе, граждани.

А които не сте наивници, значи сте социалисти, тоест, хора, които вярват доброволно на  глупости, опънати на въжето между истината и лъжата. Иначе казано - будали.
Буда-ли?

Пламен Асенов, https://kafene.net
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6330 |21.01.2013 Говори Пловдив: Референдум или Referee & ум . 4| 9645 |01.09.2012 Портокал Портокалов: Не може да се говори за циганите по инерция . 1| 5772 |02.02.2010 Договориха се: световното в Южна Африка все пак ще се играе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads