Реклама / Ads
2| 7821 |12.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

М. Гунчева за Фрог: За седмици медиацията решава делбата, съдът - за години

.
Милена Гунчева
С инициативата „Седмица на медиацията” в Софийски районен съд и Софийски градски съд искаме да обърнем внимание върху това, че съществува нова култура на общуване, с която е хубаво да се запознаят колкото се може повече хора. Фокусът ни е най-вече към учениците и студентите. Децата е добре да знаят от ранна възраст за медиацията и да я прилагат в живота си. Има много агресия в училище. С нея може да се решават конфликти между деца, разказа пред Фрог нюз Милена Гунчева за „Седмица на медиацията”, председател на Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен и Софийски градски съд.
 

Работим предимно върху случаи, в които има вече заведено дело в Софийски районен съд и Софийски градски съд.  Над 700 са препращанията на съда към нас за 5 години. От тези 700 случая 555 са проведени медиации, спогодбите са около 30%. Това обаче не означава, че само 30% са успешните медиации. Целта е подобряването на комуникацията между хората. При бракоразводните дела се използва често медиация, но трудно се постига споразумение, тъй като обикновено тя се води за правата върху децата. При развод често се обръщат към нас, но имаме само 2 случая на съпрузи, които са се отказали да се развеждат, обяснява Гунчева.

 

Медиацията решава потребителски спорове, междусъседски спорове, наказателни спорове от частен характер – обида, клевета... Делбите също са много подходящи за медиация: сключвайки споразумение чрез медиация, може да приключи делбата само с няколко срещи. Обикновено при делбата се водят 5-6 дела с различен предмет. Възможно е с една медиация хората да се споразумеят за всичко, което е в рамките на тези 5-6 дела, разяснява председателката на Центъра за спогодби и медиация.

 

Процентът на спогодяване при междусъседски спор е по-висок, отколкото при другите медиации, но хората все още не опират често до нас. Потребителските спорове не са много. От началото на тази година започна усилено да се говори за тях, защото има директива, която насочва към медиацията и другите форми на извънсъдебно решаване на споровете. У нас функционират помирителни комисии, които са с различен статут от този на медиаторите. Възниква спор между хората от тези комисии и медиаторите, разказва за проблемите в медиаторската професия Гунчева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7853 |11.11.2015 Отец Никанор за Фрог: Господ взе ума на Вартоломей . 9| 4862 |09.11.2015 Е. Сугарев пред Фрог: Искам да се посветя на българите от Западните покрайнини . 10| 4986 |04.11.2015 Експерт пред Фрог: Ако властта е престъпна, тя се нуждае от случващото се в МВР . 1| 6588 |04.11.2015 Мурджов за Фрог: Разтурят коалицийките по интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads