Реклама / Ads
3| 6114 |14.09.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Хартиеното билетче става история

.
Книжно билетче
Обикновеното хартиено билетче за градския транспорт в София, което се перфорира, изчезва окончателно през пролетта на 2017 г. Столичната община планира да въведе дотогава електронна система за таксуване в 600 автобуса в София.
 
С отпадането на класическите хартиени билетчета от кочан ще бъдат премахнати и всички перфоратори. От тях повече няма да има нужда, защото във всеки автобус ще има автомат, който ще продава билет на пътниците и автоматично ще го валидира, като показва номера на превозното средство, датата и часа на качване на пътника, пише "Новинар".

Сега такива автомати има в 100 тролея и 200 трамвая, които бяха снабдени преди две години и с четци за електронните карти. Отделно такива устройства има и в метрото. По този начин с една и съща електронна карта може да се влезе в подземната железница и да се валидира в трамваите и тролеите, но не и в автобусите. „Остава да монтираме четци на картите и билетните автомати и в автобусите, и тази система да се свърже технологично със съществуващите на метрото и електротранспорта”, уточни Христов. От Центъра за градска мобилност /ЦГМ/ са внесли за разглеждане и одобрение от градския парламент предложение за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да разработи, достави и внедри единна система за продажба и таксуване на превозни документи.

В документацията е записано, че срокът за доставката и монтажа на оборудването и разработването и внедряването на софтуера е не повече от 12 месеца. Фирмата, която предложи по-кратък срок, ще получи повече точки. Прогнозната стойност на поръчката е 15 милиона лева. Те ще бъдат от бюджета на ЦГМ, но няма да се плащат накуп, а в продължение на четири години. През този период победителят в конкурса ще бъде задължен да поддържа безвъзмездно системата, уточни Христов. Той подчерта, че новост в този конкурс е, че този път са заложили в условията освен оборудването и авторските права върху софтуера да бъдат собственост на ЦГМ.

Очакванията са Столичният общински съвет да одобри провеждането на конкурса на една от първите си сесии след изборите и той да бъде обявен в началото на 2016 г., а изпълнителят да стане ясен до май. „Планираме най-късно до април-май 2017 г. да заработи единната система за таксуване”, изтъкна зам.-кметът. След като това стане, на база на информацията от системата ще могат да се направят анализи за натоварването на различните линии по време и по спирки. Въз основа на това ще се изготвят и предложат по-динамични и привлекателни за пътниците тарифи за пътуванията. Сега цената на едно пътуване е левче, независимо дали е за една или за 30 спирки. През 2017 г. ще бъдат предложени варианти да има билетчета за 1 час с прекачвания или да има билетчета на база пътувания - по-кратките да струват по евтино.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6551 |03.09.2015 А. Славчев за Фрог: Пеевски става търговско аташе в арабска държава? . 2| 15737 |17.05.2015 Гастарбайтери от Финландия: С бирени кутийки ставаш милионер . 6| 10384 |13.05.2015 Румен Дунев пред Фрог: След 220 км/ч. шофьорът става пътник . 8| 12763 |18.04.2015 Сунай Ремзи: От Али Агджа научих, че майка ти си остава най-близкия човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads