Реклама / Ads
9| 7730 |08.10.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Христо Христев, преподавател по европейско право: Корупцията е в мащаби, които отклоняват България от демократичното развитие

.
Христо Христев
Равносметката за 30 години преход е обезкужаваща. Има елементи на уронване на правовата държава и демократичната система. Допуска се корупция в мащаби, която изпразват от съдържание демократичната държава. Ние виждаме, че има хора, които се ползват користно от това, има осъзнат интерес да бранят и утвърждават това положение.
 

Това заяви пред Дарик радио преподавателят по европейско право в СУ "Климент Охридски" Христо Христев.


Искат да отклонят страната от своето развитие. Разгарянето на истерии като ратификацията на Истанбулската конвенция и Стратегията за детето са елементи от целенасочена кампания, оркестрирана за разграждане на демократичната система на България. Има общ почерк в развитието на тези проблеми. Има кръгове, които са заинтересовани от това, допълни той.

 

Христев коментира и процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор: Смущаващо за мен е дръзновението с което кандидатурата на Иван Гешев се защитава. Има нервност в тази процедура. Явно сме стигнали сме до положението във фигурата на главния прокурор да се преплитат нови сюжетни линии отвъд това, което е редено в Конституцията  и законодателството като правомощия на прокуратурата, посочи  Христев.


Преподавателят в СУ защити съдиите в казуса - Полфрийман". Свободните и независими магистрати в България са достатъчно въпреки негативната тенденция. Исками се да вярвам, че в обществото има хора, които държат на свободното общество и върховенството на правото и макар да не са кресливи като ангелите на омразата и да нямат позиция в контролираните псевдомедии ще реагират, за да покажат, че не ще се допусне да бъде спряно 30 годишното развитие в посока на свободна Европа и свободния свят.

 

В България има разпадане на доверието в правоохранителните институции, прокуратурата и съда. Това е обяснимо от гледна точка на хора, които нямат здрава формирана демократична култура Хора, които не са посветени в наказателното право. Но е неразбираемо, когато се вкючват политици и обществени медии в този хор и особено участието на главния прокурор и прокурори. Основното предсрочно освобождаване фуннкционира по този начин. Той не е първият човек. Бяха дадени примери с наркотрафиканти и други подобни, но никой никога не е повдигал този въпрос. Как се стигна до този дефицит на справедливост по случая "Полфрийман"?
Естествените човешки чувства бяха инструментализирани от хора, които искат да осъществят контрол над съдебната система и осъществят натиск върху сидии, които затвърждават независимостта на съдебната власт. Хора, които искат да контролират правосъдието отвъд Конституцията и отвъд контрола в правовата държава. И това е опасно за развитието на правовата държава, категоричен е Христев.

 


БХК е една от най-разпознаваемите организации с принос за прилагане на правата и основните свободи. Не виждам елементи на засягане на реда, заплаха за националната сигурност и т.н. Виждам друг проблем - по-отчетливото поведение на говорители свързани с неофашистката десница. По тази линия има погазване на основите на българската демокрация. Къде са компетентните български органи? И защо не гледат какво върши неофашистката десница, различни формални и неформални групи с нея. И дали те не поставят под въпрос установения от Конституцията държавен домекратичен модел?!, каза още преподавателят по европейско право.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6479 |16.07.2019 Христо Христев: Дори Христос да стане главен прокурор, няма да разчупи статуквото . 26| 7471 |24.06.2019 Хр. Христов: Танковете на Петър Младенов в учебниците за X клас са заменени със Станко Тодоров . 10| 11458 |18.05.2019 Христо Комарницки: Казусът ”Пеевски” е тежка диагноза за българското общество . 5| 16221 |06.02.2019 Георги Христов: Няма да ми затворят устата за кражбите след затварянето на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads