Реклама / Ads
1| 6868 |19.11.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Инж. Апостол Апостолов: БНР и БНТ подценяват успехите на българските специалисти

.
Инж. Апостол Апостолов
Инж. Апостол Апостолов, един от създателите на българския телевизор „Опера”, предостави на Фрог нюз писмо, адресирано до директора на БНР и директора на БНТ1. То е написано, но не е изпратено и не е получено, споделя разочарованият автор.
 
Публикуваме целия текст:

„До г-н ген. директор на "Българското Национално радио" и г-жа ген. директор на БНТ1"

Всяка година на 7 май в България се празнува Денят на радиото и телевизията. И двете медии се надпреварват на този ден да изтъкнат своите безспорни заслуги за въвеждането у нас на тези епохални постижения на човечеството. При тези многогодишни чествания и радиото, и телевизията се ограничават и говорят само за едната прeдавателна и студийната част. Споменават се подробности за построяването на радио- и телевизионните предаватели и студиа и най-вече за директорите, които са оглавявали и ръководили тези медии. Човек се замисля може ли да има радио и телевизия само с радио- и телевизионни предаватели, ако няма радиослушатели и телевизионни зрители? За какво и за кого ще работи всичко това?

В България са произведени от нашата промишленост няколко милиона радио- и над 2 милиона телевизионни приемници. Хиляди специалисти и работници са вложили своя труд, талант и ентусиазъм, за да може гласът на радиото и образът на телевизията да стигнат до народа. При честванията не се споменава нито дума за втората и не по-малко важна страна –  за радио- и телевизионните приемници и за техните създатели и производители. Защо нищо не се казва за създателите на българските радиоприемници ст.н.с. Иван Марангозов, ст.н.с. Баньо Петков и техния творчески колектив в Слаботоковия завод в София? Защо не се разказва за успехите на българските специалисти, инженери, техници и работници, осигурили на телезрителите телевизионни приемници за черно-бяло и цветно изображение? Защо не се казва нищо за създателите на българските телевизионни приемници и за творческото звено в Слаботоковия завод с ръководители ст.н.с. инж. Йордан Рангелов Младенов и инж. Серафим Петров Попов, създало първия български телевизор "Опера"?

Това подценяване на успехите на нашите български специалисти и сега при честването на 80 г. радио и 55 г. телевизия е поводът да се обърна към вас, защото и аз съм един от създателите на първия български телевизор "Опера" и не само на него.

В заключение Българската национална телевизия не е започнала на 7 ноември 1959 г., а много по-рано - на 1май 1954 г., чрез "Опитния телевизионен предавател" на Държавната политехника в София, създаден също от наши специалисти. Той работи до 7 ноември 1959 г.

Ст.нс. инж. Апостол Милчев Апостолов

Повече за историята на първия български телевизор "Опера" четете тук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6853 |12.11.2014 Христо Христов пред Фрог: Местан не заяви категорично, че не е бил сътрудник на ДС . 15| 6253 |12.11.2014 Георги Гергов: БСП е разбита като идеи, структура и морал . 19| 7541 |11.11.2014 На кого ще се оплаче Борислава, ако я опипат на лондонското летище? . 17| 5405 |11.11.2014 Кадиев: Фарсът започна да се повтаря с "Борисов 2"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads