Реклама / Ads
13| 5347 |21.07.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Интервютата на президента - за тиража или за Родината?

.
Вдига ли тиражите на вестниците президентът и увеличава ли зрителите и слушателите на елмедиите, които го интервюират? Този сакрален въпрос не ми дава мира. Ако им качва рейнтинга, трябва да му плащат яко.
 
В условията на пазарна икономика това е лост за повишаване на конкурентността и приходите, а оттам и на печалбите. Значи хонорарът е заслужен.

Но пък може президентът да дава интервюта не заради материални стимули, а заради благото на Родината и нейните трудови хора. Марко Семов беше казал: „Сакралният въпрос днес е, що за хора сме станали ние българите"? Отиде си троянецът и не даде отговор... Сакрално или не, иска ми се да разбера все пак, защо президентът взе да дава толкова често интервюта, което в някаква степен отговаря и на въпроса на Марко Семов...

Какво казва статистиката.

На 17.06.2008 г. Георги Първанов отговаря на въпросите на Бареков без вратовръзка в предаването „Тази сутрин" на бТВ, която май се продавала.

На 12.06.2008 г. четохме президентско интервю във в. „Дневен Труд" (в президентския сайт го пишат само „Труд", което не е много учтиво, предвид някои обстоятелства...).

18.04.2008 г. - интервю на президента във в. „Стандарт" по случая със скандалите около МВР и Румен Петков.

21.01.2008 г. и 22.01.2008 г. - интервю в две части пак във в. „Труд" - говори за Путин и как няма да стане премиер по примера на руския си колега.

27.12.2007 г. : „Нямам власт. Имам влияние, но не злоупотребявам" - интервю във в. „24 часа". И т.н. и т.н.

Последното е от днес - пак във в. „24 часа". Така вестниците на ВАЦ изравниха резултата в мача за „Президентската купа" - 2:2. „Стандарт" и бТВ могат само да им гледат номера на фанелките... Малко е несправедливо към Нова телевизия и останалите вестници, но пък кой е казал, че животът е справедлив. Недооценените от президента могат да се утешават философски с това, че преди имаше „Купа на Съветската армия", но вече я няма. Така че и тази може да се окаже преходна, погледнато през шпионката на времето.

През последните години все повече българи се оплакват, че са нервни. В тази връзка лекари твърдят, че човек е нервен когато почне да повтаря едно и също движение много пъти. Това може да означава размахване на ръце, чупене на чинии или повтаряне на едни и същи фрази или твърдения. Получава се нещо като нервен срив. През летните горещини целият този процес се катализира. В такива мигове човек губи контрол над своите емоции. Това означава, че в мозъка е нарушено биологичното равновесие и на него не му достигат определени вещества като серотонин, адреналин, норадреналин. Претовареният мозък търси възможност да се "отключи" и тогава човек става бъбрив, дързък и небрежен. Всичко това се ръководи от стремежа да бъде отстранен дразнителя. Всяка дреболия може да стане повод за такова състояние - задръстване на улицата, изгубването на ключ, случайна свада, нов строеж срещу прозореца ви. Сама по себе си стресовата ситуация не е достатъчна и способна да предизвика срив. Дразнителите трябва да се натрупат до такава критична маса, когато нервната система вече не е в състояние да се справя с тях.

Досега говорех за обикновените българи, които се нервят от сутрин до вечер. Какво може да изнерви обаче президентът, който пътува от Бояна до работното си място и обратно с пилотни коли на НСО със сини буркани на челата, така че задръстванията не го ловят. Не пътува и с градския транспорт. Не мисли и къде ще прекара отпуската, в кой хотел и колко ще му струва, защото има на разположение резиденции, където обслужването е в ръцете на опитни кадри, а не се разчита на студентки и ученички, които с една ръка носят мастиките, с другата салатите, а с третата... пардон, трета няма - те да не са Шива?

И все пак президентът се разприказва напоследък, което издава известна склонност към бъбривост. Три интервюта за пет седмици си е балкански рекорд. За това се питам, кое го предизвика да говори.

Първо едни хора го заподозряха, че иска да прави партия и той се зае да отговаря. После отговаряше на тези, които го заподозряха в путинизация. След това взе думата да защитава Румен Петков. След това пък го ядоса Стефан Гамизов - българинът от САЩ, който каза, че Първанов и Бойко Борисов са заплаха за демокрацията. Майко мила, стой та гледай: Какъв си ти, бе, кой си, откъде се взе, кой ти плаща, кой се крие зад теб, кой ти дава думата, чии интереси защитаваш, какъв ти е бизнеса, откъде са ти парите. Накрая всички взеха да се оглеждат за Гамизов...

Тази песен обаче бързо остаря. Днес обстановката е друга. Други са и дразнителите. ОЛАФ написаха доклад, в който не се съобщава нищо, което средният българин да не знае, но политиците се изнервиха, припотиха се, почнаха да го овъртат и накрая минаха в настъпление. Защото вероятно са ги учили, че атаката е най-добрата защита. Може, но не и в този случай. ОЛАФ не само застана зад всяка дума в доклада, но даде да се разбере, че няма да допусне внушения и манипулации по адрес на работата на Службата. Което допълнително изнерви някои хора по върховете у нас, което доведе до това, президентът да препоръча на ДАНС да провери твърденията на олафци, което издава не само нервност. Опита се също така да обясни, че е приел дарение за кампанията си, защото не е имал данни тези пари да са нечисти. Допълни още, че не е негова работа да проверява бизнесът на всички, които са подпомогнали кампанията му. До тук добре. Изведнъж в интервюто си пред „24 часа" заявява нещо, което може да хвърли в джаза и и най-верните му фенове: отговаряйки на Иван Костов, който му препоръча да върне дарението, както направи Хилъри Клинтън с хилядарката на Дарина Павлова, той заявява: „А Костов ще каже ли как да върнат фирмите, които даде на Стойков?" Ужас! Та нали допреди два дни твърдеше, че не познава бизнеса на дарителя, че не е длъжен да знае и изведнъж азвително намеква, че нещо около Костов и дарителя не е както трябва. Подтекстът направо ще ти извади очите. Излиза, че всъщност Първанов е отлично информиран за какво иде реч. А щом е така, оти ручахме жабетата? Вече е задължително онези хора от ОЛАФ да поискат уточняване, какво точно е имал предвид, говорейки с недомлъвки за някакви дадени фирми.

Дали президентът сам сгафи или някой му направи мечешка услуга, вече е все едно. Лоша услуга бе направена и на бизнесмена, който му е помогнал в труден момент. По-добре щеше да е, ако президентът се бе разграничил от него или ако беше изтеглил потребителски кредит и му бе върнал парите. Вместо това даде поредното си интервю с твърде съмнителен ефект. Китайците казват, че е по-лесно планина да поместиш, отколкото да промениш характера на човек.

А, щях да забравя - в интернет вече има залагания, къде ще е следващото интервю на президента и кога. Съдейки по залозите, не ще да е много трудно.

 

Д-р Цветан Попов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6450 |16.07.2008 BG лицемерието не отменя смъртта . 46| 5559 |10.07.2008 Из дневника на Емел Етем . 8| 5433 |09.07.2008 Българският 3-и юли - исторически нелепа дата . 18| 5671 |07.07.2008 Стиска ли му на Станишев да дърпа уши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads