Реклама / Ads
0| 7180 |15.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Д. Йончев за Фрог: Сътрудник прикрива срастването на полицаите с престъпността

.
Димитър Йончев
У нас разрешителните за оръжия се получават формално - около това мнение се обединиха експертите по сигурността Николай Радулов и Димитър Йончев. Бандитите безпроблемно си узаконяват оръжието и притежават повече от позволената бройка пушкала. Именно затова Киро Японеца е собственик на десетина пушки и 5-6 пистолета, което обикновеният гражданин не може да има. Именно за това самоубилият се миналата седмица Лъчо Терориста, участвал в отвличане на самолет и получил за което 10 години затвор, притежава два пистолета...
 

Заради лесното издаване на разрешително на практика всеки престъпник може да бъде законно въоръжен. Това може отчасти да се промени като се въведе рестриктивен закон, което обаче среща съпротива. „Винаги съм бил привърженик на по-строгия режим на издаване на разрешително. Колкото по-малко оръжие, толкова по-добре. Народни представители се правиха на американци и казваха: „Я, виж в САЩ, всеки като има оръжие как няма престъпност”. Това, разбира се, не е вярно. Всичко е въпрос на законодателно решение. В конкретния случай с Лъчезар Иванов е възможно да има производство по реабилитация или амнистия”, коментира пред Фрог нюз бившият вътрешен министър Емаунил Йорданов.

 

Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов обяснява начина, по който се издава разрешително.  

 

„За да получиш разрешително, трябва да имаш мотив – да речем работата ти е свързана с транспортиране на пари или пък си бивш служител на специалните служби или следствието и имаш врагове. Другото, което трябва да представиш, е свидетелство за съдимост, следва да минеш на психопреглед, който за съжаление е повърхностен.  После от Следствието се издава бележка, че не ти се води дело. Всичко това се носи в местното Районно управление на служителя по контрол на опасни средства и се разглежда от началника.

След като се купи оръжие, то трябва да се регистрира в съответното Районно управление. Правят се три изстрела, за да се знаят особеностите на оръжието. Описват се в регистър и при престъпление  по-лесно се разбира от кое оръжие е стреляно. Инспекторът по общоопасни средства прави периодично веднъж или два пъти годишно проверка на условията, при които съхраняваш оръжието.

 

Когато подаваш документи, ако е изтекъл определеният срок, в който си лежал в затвора, не излиза, че си съден. От полицията не правят проверка. Дори полицаят да знае, че си бил в затвора, си затваря очите.

 

Ако има закон за ограничаване на оръжията, той ще бъде за малките хора. Бандитите няма да бъдат разоръжени. Всеки бандит, който има законно оръжие има и незаконно. Ако имаш например законен Макаров и един незаконен пак със същата марка, при престъпление се сменя цевта на законния с тази на незаконния. Никой не може да те изобличи. Проверява се само книжката и номера, никой няма да разглоби пистолета, за да види дали частите отговарят на номенклатурата на пистолета".

 

„Има подкупност на контролните органи, виждал съм как правят услуги, как се обаждат на този или онзи. В един отдел КОС в едно управление на МВР често се натиска отгоре. Нещата са потънали в мътилка. След промените остана практиката криминалният контингент да има сътрудници. Срастването на органите на реда с криминалността се прикрива от фигурата на сътрудника. Какъв сътрудник е като го оставяш да си върши престъпната работа, въоръжаваш го и му слагаш чадър?!", пита риторично Димитър Йончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9377 |14.07.2015 Д. Божилов за Фрог: Участници във фалита на КТБ избра новият гуверньор . 0| 5796 |12.07.2015 Д-р Т. Найденов за Фрог: Демократи ще ни откажат от „майко” и „татко” . 0| 5922 |07.07.2015 П. Иванов пред Фрог: Първи сме в Европа по детска смъртност, водим класацията по самоубийства в света . 0| 5971 |03.07.2015 Проф. Иванов пред Фрог: Р. Инджова не трябва да мизерства, а Величкоадамовците да ги издържаме до гроб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads