Реклама / Ads
19| 13021 |10.11.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Йончева към Камарата на строителите: Ще напусна НС, ако качеството на магистралите отговаря на изискванията

.
Елена Йончева Източник: БГНЕС
Докладът, който показа по бТВ депутатът от БСП Елена Йончева доказва, че асфалтът край Своге е трябвало да се подмени незабавно. Йончева обясни още, че в документа са изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха 20 души. Днес тя отговори на Камарата на строителите, които настояха да напусне парламента заради поисканата проверка на магистралите в България.
 

Докладът, който днес показа по бТВ депутатът от БСП Елена Йончева доказва, че асфалтът край Своге е трябвало да се подмени незабавно.  Документът е  направен на базата на експертиза констатирала, че се налага пълна подмяна на асфалтовото покритие на пътя край Своге, а срокът за изпълнение бил незабавно. Докладът е бил изпратен до АПИ още на 20 юни миналата година. Днес Йончева обясни още, че в доклада са изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха 20 души, а документът е изпратен веднага в прокуратурата. Днес стана ясно, че мантинелата на пътя все още не е възстановена.

 

Депутатката разказа, че е започнала да получава документи, след като БСП поиска от АПИ да разреши независими лаборатории от чужбина да направят проверка на петте магистрали. Йончева припомни също, че бившият строителен министър Николай Нанков е заявил официално, че има влагани недопустими материали в асфалтовата смес при ремонта край Своге.

 

Вчера от Камарата на строителите поискаха оставката на Йончева и още 3-ма нейни колеги, които стоят зад искането за експертиза. Йончева отговори във фейсбук на Камарата на строителите. По думите ѝ е готова да напусне Парламента при едно условие - след като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания. Тя призовава АПИ да разреши извършването на техническа експертиза в лицензирана европейска лаборатория за качеството на магистралите Тракия, Хемус, Струма и Марица, както и на пътя Русе - Видин и Околовръстния път на София.

 

Ето какво написа Йончева:

 

Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо.
След като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изискванията, си подавам оставката като народен представител. За да се извърши тази проверка, очаквам АПИ – агенция пътна инфраструктура, да разреши извършването на техническа експертиза в лицензирана европейска лаборатория на качеството на автомагистрали Тракия, Хемус, Струма, Марица и на път I – 1, път II – 18.

 

Ще напомня - вчера от Камарата разпространиха официално съобщение, в което казват : “Ние настояваме оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза, с внушениието, че от българските магистрали се краде”. Поводът е именно внесеното в АПИ искане за независима техническа експертиза на магистралите. В становище на браншовата организация се посочва, че това е "поредната доза политическо говорене, което има за цел да извлече дивиденти за сметка на авторитета на българските строители".


Ако не бъдат взети мерки до 18 ноември относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, камарата и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести, заканват се още в обръщението.

 

 

 

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16508 |09.11.2018 Соня Момчилова: Елена Йончева е единственият човек в НС, който ни информира за тежки престъпления . 26| 12446 |21.10.2018 Елена Йончева: Нещата в България могат да станат необратими . 13| 6052 |16.09.2018 Елена Йончева: Плащаме кръвен данък заради некачествените пътища . 23| 9858 |19.05.2018 Йончева осъди Борисов и ГЕРБ за 5000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads