Реклама / Ads
5| 12650 |02.08.2012 НАРОДЕН ГЛАС

Йордан Йовчев е герой на световната гимнастика

.
Великият Йовчев
Той се нарича Йордан Йовчев, българин е и е на 39 години. Той е състезател, но също е и президент на Българската Федерация по гимнастика и току що се класира за Финала на халки на Олимпийските игри в Лондон. О, и още една много важна подробност!
 
Това са неговите 6-ти Олимпийски игри! Когато името му бе обявено по време на представянето на гимнастиците в квалификациите в събота, 28-ми юли, 17,000-те хиляди зрители в Норд Гринуич Арена му оказаха извънредно радушен прием - с овации, за които той с положителност ще си спомня дълго време.

От вчера световната гимнастика има своя нов герой! Йордан започва своята гимнастическа кариера в родния си град Пловдив на 7-годишна възраст.

В залата, в която тренира, всички са във възторг от своя български идол, Стоян Делчев и малкият Йордан иска да прилича на него; даже и да стане по-добър от него! Твърде скоро всички забелязват огромния му талант.

Той се оформя като блестящ многобоец и е изключително силен на земна гимнастика и на халки. През 2001-ва и 2003-та година Йордан става на два пъти световен шампион и на двата уреда! Талантът на Йовчев е признат, още когато той допринася за 10-то място на българския отбор в Барселона 1992 год.

В Атланта 1996-та той е в самото подножие на стълбичката на медалистите (4-ти). В Сидни 2000 вече е носител на два олимпийски медала - бронзови на земя и на халки.

В Атина 2004-та прибавя към тях среброто на халки и бронз за земна гимнастика, но също и много разочарование! В Пекин 2008 отново достига до финала на халки, точно както направи тук, в Лондон, в събота вечерта!

Какво можем да кажем още за този изключителен човек? Можем само да добавим, че за всички нас Г-н Президентът на националната федерация и Гимнастик - Йордан Йовчев е един Джентълмен, на когото цялото гимнастическо семейство и Международната федерация свалят шапка!

В Лондон стените и оградите навсякъде са покрити с пана, на които е изписано: "Да въхновим едно поколение!" Какво прекрасно съвпадение! Със своя пример Йордан вдъхновява не само едно,а повече на брой поколения... Благодарим ти, Артисте!

Вера Маринова, FIG News


***

 

В. „Марка”, Испания

"Йовчев участва в повече от половината си живот на Олимпийски игри. Той дебютира в Барселона 92, на крехката възраст от 19 години. Две десетилетия по-късно и вече с дете, ветеранът гимнастик продължава да изглежда като войник. Когато изпълнява упражненията си, никой не пита за годините му, никой не забелязва сивата коса, хората просто се наслаждават. И той спечели овациите на публиката с изпълнението си в квалификациите".

 

Йордан Йовчев: Искам да съм спокоен, но не мога

 

Щастлив съм от това, което изиграх. Какво по-хубаво от това да завърша така кариерата си, дори и да съм осми.

Много трудно ми беше наистина. Изиграх съчетанието наистина с последни сили. На 40 години едвам влизам във финала и да ходя да ги бия – малко ще ми е трудно, но пък бих много голяма част от другите.

Поздравяваме се всички, но за всички, които направиха финал, ще е по-добре, защото знаят, че може би ще са едно място по-напред. Може би...
На финала на упражнението изнемогвам, заклащането не е толкова важно. Просто във финала трябва да си перфектен от началото до края, а при мен се вижда, че силите ми не стигат. Едвам се приземявам и не знам къде се намирам. Като трудност съчетанието ми е силно, дано го изиграя добре.

Не знам другите как са играли, но може би хората искат да си отида по добър начин и може да са ми помогнали малко. Участието на шест Олимпиади със сигурност си струва. Чувствам се много добре, защото да свърша кариерата си по такъв начин е наистина мечта.

Все си викам: "Ще изляза спокоен, ще изляза спокоен", толкова пъти съм го правил и като излязох ми беше притеснено. Залата е пълна, жена ми е тук, всички очакват. Не искам да ги разочаровам и ми тежи.

 

***

 

Великият Делчев

 

Пловдив даде на гимнастиката Стоян Делчев, сега и Данчо Йовчев


Йордан Йовчев тръгва от родния Пловдив. Там влиза в залата на 6 годинки. Но от Пловдив тръгва и друг един колос на световната гимнастика – Стоян Делчев. Притежател е на златен медал от олимпиадата в Москва през 1980 и е първият български гимнастик, достигнал до световна титла. Автор на прелитане над висилката, което носи неговото име - салто „Делчев“. Въведен е в залата на славата на световната гимнастика в Оклахома Сити.

През 1977 година във Вилнюс става европейски шампион на висилка; класира се на трето място на кон и висилка на световното първенство в Страсбург през 1978 година; спечелва титлата абсолютен европейски шампион и европейски шампион на земна гимнастика през 1979 година в Есен; отново през 1979 година извоюва златен медал на земна гимнастика и трето място в многобоя на състезанията за световната купа в Токио.

През 2000 година Делчев бе определен за Гимнастик №1 на България за 20 век. В момента притежава зала по гимнастика "Делчев Джимнастикс" в Рино, САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 12058 |05.07.2012 Потресаващ разказ на един разочарован доброволец от Витоша . 17| 9564 |25.06.2012 Иванка Дончева: Не съм отрицателен герой, чуйте ме! . 40| 12024 |19.06.2012 БиТиВи рие, на гърба й пада . 12| 6947 |19.06.2012 Времената ли са криви - или хората?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads