Реклама / Ads
27| 8356 |16.11.2012 НАРОДЕН ГЛАС

Искат Гавриил за патриарх. Боян Саръев, В. Сидеров и отец Иван - също

.
Той наблюдава...
Какво се случва в Светия Синод на БПЦ – никой не знае. Знайно е обаче, че се водят пунически войни за патриаршеския трон. Владици се хванаха за косите и брадите, нападнаха се с тежки обвинения и люти компромати. Миряните онемяха, позабравили щурмуванията на синода и свещоливницата от алтернативния синод на Фори Светулката и негови последователи.
 
На общия фон комай липсва само гордата фигура на Брат Джон, ексроженски игумен, на бял кон с пушка в ръка. Дядо Николай и Дядо Кирил, сегашния патриаршески наместник, си размениха удари доста под кръста. Единият обяви 40-дневен обет за мълчание, а другият се захвана да агитира колегите си за по-силна подкрепа. Всички твърдят, че става дума за духовно извисяване и защита на православието, но отстрани нещата изглеждат по съвсем друг начин.

Близо 4000 души са се включили с гласуване в анкета, публикувана в страницата на Православие.БГ в социалната мрежа Фейсбук. (Публикуваме текста от сайта Православие). Анкетата имаше за цел да очертае обществените нагласи спрямо потенциалните кандидати за Патриарх на Българската православна църква.

Анкетата беше публикувана малко след кончината на Патриарх Максим. В първите дни след това тежко за Църквата ни събитие в медиите бяха тиражирани сценарии, свързани с възможна промяна на Устава на БПЦ - промяна, целяща да позволи избора на кандидати, неотговарящи на изискванията на същия този устав за участие в предстоящите избори. Затова въпросът в анкетата беше формулиран по следния начин: "Кой митрополит смятате за достоен за патриарх? (Предложенията по-долу предполагат, че Уставът на БПЦ няма да бъде нарушен)".

Желанието ни беше да покажем обществените нагласи и доверието не спрямо митрополитите и епископите на БПЦ изобщо, а с оглед предстоящия избор на Патриарх въз основа на действащия Устав; затова и двамата действащи митрополити, неотговарящи на изискванията на Устава за избираемост (Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий) не бяха включени в анкетата.

В хода на анкетата нееднократно ни се налагаше да обясняваме целите й. Ще ги обясним и тук:

1. Анкетата е доброволна. От статистиката за нейната видимост разбираме, че тя е била видяна от повече от 120 000 души, като близо 4000 са решили да отговорят на поставения въпрос. Само по себе си това съотношение има поне две възможни обяснения - а) че по-малко от 4% от българите изобщо се интересуват какво се случва в църквата, или 2) някаква част са предпочели да не отговорят, макар да имат мнение по въпроса. Все пак смятаме, че 4000 мнения са сериозна база за изводи относно текущите обществени нагласи.

2. Анкетата нямаше за цел да представи в благоприятна светлина един или друг митрополит. Резултатите й не бяха предвидени от организаторите.

3. Анкетата нямаше за цел да отправи някакво определено послание към митрополитите Николай и Амвросий или техните поддръжници. Съставянето й в този вид е следствие от сега действащия Устав на БПЦ.

4. Анкетата няма за цел да повлияе по никакъв начин на избора на Патриарх. Максимата "Глас народен - глас Божи" не е приложима механично спрямо начина, по който в Църквата се вземат решения. Скромното ни желание беше да представим една (със сигурност опростена и непълна) картина на сегашните обществени нагласи спрямо личностите, които имат право да приемат служението "Патриарх на БПЦ". Тази картина може би ще помогне на онези, които - надяваме се, след молитва и в смирен дух - в крайна сметка ще решат кой да бъде следващият Патриарх.


Резултатите:


Гавриил Ловчански – 1923 гласа

Йоаникий Сливенски – 668

Неофит Русенски – 552

Дометиан Видински – 164

Григорий Великотърновски – 139

Натанаил Неврокопски – 119

Кирил Варненски – 90

Йосиф Американски, Канадски – 59

Галактион Старозагорски – 34

Калиник Врачански – 25

Игнатий Плевенски – 7

Симеон Западноевропейски - 5


Тъй като резултатите от гласуването са доста еднозначни, ще се въздържим от всякакво тълкуване и просто ще ви ги представим такива, каквито са. Ловчанският митрополит Гавриил е получил по-голямо обществено доверие от всички останали митрополити, взети заедно. 

 

Това е анкетата на Православие.бг. Подобно допитване направи и сайтът Фрог нюз. Както се очакваше, читателите – 5427 (до 16.11, 11,55 ч), изразиха много аргументирани мнения, между които и някои доста крайни. Не са никак малко хората, които просто не вярват на повечето от сегашните църковни водачи – митрополитите. Смятат, че са компрометирани и че БПЦ се нуждае от революционна промяна и навлизането на млади, необременени от комунизма духовници.

В анкетата за поста партиарх са посочени хора като отец Боян Саръв, който според читателите, е завоювал безспорен авторитет като духовен будител в Родопите и по-специално в Кърджалийско. Отец Иван от Нови хан също има поддръжници. Мотивът им е, че той от години върши наистина свято дело като се грижи за стотици бездобни и нуждаещи се от помощ. Нито един митрополит, според феновете на отец Иван, не е направил толкова за обикновените хора, колкото този обикновен свещеник.

Налице е и предложение лидерът на „Атака” Волен сидеров да оглави БПЦ. Мотивите: той е завършил богословие, защитава ревностно православието и води неуморна борба срещу сектите в България. Отец Касиян, просветеният монах, който често коментира пред медиите различни наболели проблеми и теми също е споменат. От митрополитите най-предпочитан в нашата анкета е Русенският Неофит.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7406 |14.11.2012 Зукърбърг наднича и под чаршафите . 1| 9023 |10.11.2012 10 ноември 1989 г.: “Нова надежда” или “Истински лъжи”? . 15| 13442 |08.11.2012 Биг Брадър – огледало на действителността . 3| 7219 |30.10.2012 Тя избра България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads