Реклама / Ads
8| 17067 |05.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Историк: ГЕРБ започна да се разпада и отхвърлената оставката на Делян Добрев доказва това

.
Ние сме малка по отношение на демографския си потенциал нация и като се има предвид, че към Освобождението сме наброявали два милиона население, логично е всички действително да сме братовчеди, както казваше един наш министър-председател.
 
А и да не забравяме, че при формирането на нацията съвсем малък е онзи слой, който наричаме „политически елит“ и който произхожда, да кажем, от стотина обвързани помежду си фамилии.

Това каза историкът проф. Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет за шуробаджанащината, провокиран от подадената, но неприета оставка на Делян Добрев. Според него пръв Захари Стоянов е формулирал този проблем, като измисля понятието „зетьо-шуро-баджанакизъм“, с който означава управлението в Източна Румелия.Палангурски е убеден, че обществото се противопоставя най-ефективно на шуробаджанащитата, когато е най-силна опозицията.

Професорът обясни пред БНР, че след изборите за местна власт ГЕРБ ще отговаря за всичко и това е преяждане с власт. "Когато преминеш Рубикона на многото власт, дадена от народа, всички видове проблеми – местни, локални, селски – вече стават национални. Съвсем логично, когато пък опозицията се окопити и стане по-силна, а не маргинална да започнат атаките по най-лекото направление… Хората знаят във всеки град, във всяко село тези връзки и те много бързо могат да станат политически проблем. И съвсем логично опозицията се възползва от това", допълни той.

Този извод е абсолютно валиден според историка винаги, когато имаме „подобен тип вземане на повече власт – когато тя се концентрира, започва обратен процес“. Актът на подадената оставка на народния представител, която не бе приета, на практика се обезсмисля, смята Палангурски. Според него изявления от типа: „Ако днес приемем оставката, следваме всички ние“ – са доказателство за разпада на политическата формация, която има повече власт – „самата тази политическа формация не усеща, че явно са започнали процеси на вътрешна деструкция".

Шуро-баджанашките връзки съществуват, но въпросът е доколко те обхващат публичното пространство, смята докторът на историческите науки. Неговият извод е, че явно е дошло това време и оттук нататък разяждането на властта е съвсем логично и естествено по дефиниция.

"Почти няма парламент, в който да не избухвал подобен скандал на случилото се около народния представител Делян Добрев, припомни анализаторът, като даде пример с четиримата синове на Славейков, с брата на Стефан Стамболов, както и с времето на тоталитарната система, където във властта са били цели фамилии. Проф. Палангурски заключи:"Това за мен е естествена структура на управление за онези общества, в които гражданското присъствие е повече фасадно, отколкото истинско. Няма какво да си кривим душата. На Балканите сме фасадна демокрация"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4838 |03.10.2017 Новият ВСС започна работа и се разцепи по въпроса за новия шеф на ВАС . 2| 6511 |25.09.2017 Рашидов започна дело репресия срещу проф. Минеков* . 0| 4040 |23.09.2017 Започна референдумът за независимост на автономния район Кюрдистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads