Реклама / Ads
7| 13070 |02.10.2018 НАРОДЕН ГЛАС

„Юнион Ивкони“ като в приказката кой еб*л – еб*л, кака се ожени

.
Източник: БГНЕС
Ден след като стана ясно, че Върховна административна прокуратура е поискала да бъде отнет лиценза на „Юнион Ивкони“ заради множество драстични нарушения, в медиите излезе новина, че транспортната фирмата се слива с „Груп Плюс“ под шапката на ново дружество „Транспект“.
 

В момента „Юнион Ивкони“, свързана с бивш депутат от ГЕРБ,  обжалва пред съда 15 наказателни постановления за 46 нарушения, връчени с клизма.  Съдейки по скоростта, с която у нас се решават делата, това означава, че драмата може да се проточи с години.  Това означава, че ако бъде призната за виновна,  фирмата няма да си „получи заслуженото“, защото вече няма да съществува в този си вид, коментираха възмутени юристи.   Т. е. ще стане като в приказката „Кой еб*л – еб*л, кака се ожени“.

 

Сагата с налагането на наказание на фирмата може да се опише в трилогия. И цяло чудо е, че това изощо се е случило, съдейки по шикалкавенията на контролния орган в лицето на „Автомобилна администрация“ да  глоби „Юнион  Ивкони“ за множеството нарушения. Преди дни разследване на Валя Ахчиева по БНТ осветли схемата, по която държавата вместо да санкционира фирмата, просто я е прикривала.

 

Вижте за какво става дума. На 30 октомври 2017 година край Ямбол се обръща автобус на „Юнион Ивкони“. Голяма част от пътниците са сериозно ранени. ВАП веднага възлага на „Автомобилна администрация“ да извърши проверка на фирмата. През декември докладът е готов с шокиращи изводи. Някои от тях са, че автобуси на „Юнион Ивкони“ карат пътници без да са минали през технически преглед, че шофьори не са получили психологическа годност, други пък возят без нужните за тази дейност документи и т. н.  Както казахме, става дума за 47 нарушения, като всяко едно от тях би могло да се превърне в причина за катастрофа.  В резултат на проверката са съставени 15 акта. По закон, за да се глоби фирмата, трябва да се издадат наказателни постановления в срок от един месец.







Това, обаче не се случва. Прокурорите пишат няколко писма, настоявайки  „ Автомобилна администрация“ да издаде постановленията и да отнеме лиценза на фирмата. Любопитното е, че оттам или мълчат или се оправдават, че има актове, но не са написали наказателните постановления. „Ми, хайде де, направете го“, натискат от ВАП. Но държавната администрация се спотайва цели 4 месеца.

 

Активира се, забележете, в деня на друга тежка катастрофа с автобус на „Юнион Ивкони“, при която загиват 6 човека край Вакарел. На 13 април „Автомобилна администрация“ като под команда пише наказателните постановления за предходната катастрофа. Парадоксите не свършват до тук. Чиновникът, който констатирал нарушенията на фирмата бил махнат.

 

Пригответе се за още ходене по мъките. Следва дълга и мъчителна сага по връчване на наказателните постановления. Оказва се, че „Автомобилна администрация“ не е в състояние да свърши тази работа. Следва нова кореспонденция с прокуратурата, откъдето пак натискат ведомството да действа според законите на страната. От там, обаче се дърпат с обяснението, че не намират човек, на който да му връчат книжата. Това позволява сроковете да изтекат и фирмата да не бъде санкционирана. "Чак в края на август т. г. полицията се включва и то  на финалната права, като успява да намери все пак на кого да даде постановленията. Експерти недоумяват как „Автомобилна администрация“ няма проблем да намери човек от фирмата, за да издаде лиценз, а сега не може да връчи наказателните постановления. Излиза, че процедурата по констатиране на нарушенията и наказине, вместо за 1 месец, се е проточила 8 месеца и то с огромен прокурорски и медиен натиск.  

 

Грешите, ако си мислите, че има възмездие. В момента „Юнион Ивкони“ обжалва пред софийски районен съд размера на  наложената административна  глоба. Ако това  се проточи три години, ще пием една студена вода, заради срока за давност.  Статистиката сочи, че за последните две години у нас са станали близо 20 тежки катастрофи с автобуси, при които десетки хора са загубили живота си. Шефът на МВР Младен Маринов увери днес обществото, че държавата прави всичко, за да напали пътно-транспортните произшествия. 

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15121 |23.09.2018 Илиан Василев: Затварянето на завода в Карнобат е като да разрушиш КТБ . 0| 4449 |14.09.2018 Майка на дете с увреждания: Карат ни да се чувстваме като просяци /видео/ . 12| 8063 |07.09.2018 Емануил Йорданов: Акциите срещу бизнесмените ми приличат като онази срещу „абсолютния престъпник“ . 9| 16247 |02.09.2018 Рибчева: Лазаров, като мръсна пяна изплувал на гребена на политическата вълна, може да оглави МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads