Реклама / Ads
3| 7178 |29.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Юрист: Има абсурд и драконовски глоби в ”медийния закон на Пеевски”

.
Емил Георгиев
Малко за т. нар. “медиен закон на Пеевски” или за измененията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).
 

Сещате се, това е задължението на всеки сайт, който не е личен блог или социална медия, всяка година до 30 юни да декларира

  • действителния си собственик
  • полученото за предходната година финансиране, както и
  • сключени договори “с държавни или местни органи или дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции и донори”.

Тук трябва да се уточни, че според § 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на ЗЗДПДПОРДМУ “финансиране” е “всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми и банкови кредити.”

 

Т. е. задължението за деклариране на “финансирането” е насочено на първо място срещу сайтовете, които получават дарения или грантове. Тях са длъжни да докладват, като задължението им не се отнася до “приходи от обичайна дейност”. Не е съвсем ясно дали “получени банкови заеми и кредити” попадат в дефиницията на “финансиране” или са извън нея.

 

Задължени лица по този закон са всички “доставчици на медийна услуга” по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Доставчици са както класическите печатни или медии, така и електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания. Изключени са само социалните мрежи - фейсбук, туитър и други подобни (правопис запазен), и личните блогове с изключение на профилите в социалните мрежи на споменатите вече медии.

 

Това означава, че всеки собственик на “друго електронно издание” е задължено лице по закона на Пеевски. Вижте § 1, т. 15 от ДР на ИК, ако не вярвате.

 

Крайният срок за деклариране на посочените обстоятелства пред Министерство на културата е 30 юни, а неизпълнението на това задължение влече след себе си глоба от 10 000 до 15 000 лева. При повторно нарушение тя става двойна.

 

От министерството са разработили образец на декларация, в чийто раздел IV трябва да се посочи “финансирането”, а в раздел V - сключените договори с държавни или общински органи, дружества с държавно или общинско участие, политически партии и т. н. (вижте третото тире по-горе).

Декларацията се подава онлайн, като е нужен електронен подпис (КЕП). Може да се подаде и от пълномощник (примерно адвокат). След подаване получавате потвърждение. Дотук добре.

 

Според закона (чл. 3, ал. 2) декларации, които не съдържат информацията за полученото “финансиране” и за сключените договори се смятат за неподадени, като, нали помните, за неподадена декларация има глоба от 10 до 15 хиляди лева.

Нормално и логично е много задължени по този закон сайтове да не са получили нито “финансиране”, нито да са сключвали договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства и прочее.

 

Също така нормално е в съответния раздел от деклрацията (IV или V) да се посочи “не”, “не е получавано финансиране”, “няма сключвани такива договори” или нещо от този порядък.

 

Да, ама не.

 

Подадете ли така попълнена декларация, получавате отговор от Министерството на културата, че декларацията ви се счита за неподадена, защото не съдържа въпросната информация. Което е повече от абсурдно, защото очевидно министерството вменява, че всеки собственик на сайт, който не е просто личен блог, задължително получава дарения или има сключени договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства. И реши ли собственикът на сайта съвсем честно да си декларира нещата, рискува да бъде глобен с 10 до 15 хиляди лева.

 

Това, скъпи приятели, е “медийният закон на Пеевски”, чието съдържание и изпълнение видимо са в тежък ущърб на всеки, дръзнал да развива “друго електронно издание”. Като това обикновено са неправителствени организации или дребен бизнес, които сега са обект на допълнителна и буквално неизпълнима регулация и почти сигурно ще бъдат обект и на драконовски глоби.

 

Припомням, че този закон бе приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ, дето иначе режат вени колко много разтоварвали бизнеса от регулации. Рядко лицемерие на фона на гореописаното.

 

Емил Георгиев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 16653 |15.04.2019 Юрист: Правото умря, да живее терора! . 3| 7952 |01.11.2018 Разширяването на ”Зелената зона” за паркиране увеличи броя на абсурдите в столицата (видео) . 9| 14504 |09.05.2018 Атанас Русев: Няма шанс за България! Какъв абсурд- да защитаваш държавната земя от самата държава?! . 2| 4811 |30.10.2017 Бедни управници в България? Абсурд, нито преди 100 години, нито сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads