Реклама / Ads
14| 17282 |03.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Юристи пред Фрог: Цветан Цветанов пробутва свой човек за европейската прокуратура

.
Десислава Пиронева Източник: Афера
Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов пробутва свой човек за европейски прокурор. Става дума за обвинителия от Софийска градска прокуратура Десислава Пиронева. Това съобщиха пред Фрог нюз източници от Съдебната палата.
 

Припомняме, че именно въпросната обвинителка Пиронева „оневини“ Цветанов в началото на 2018 г по сигнала на БОЕЦ за това, че държавата ни е осъдена многократно в Страсбург за полицейски акции, станали по времето, когато той бе шеф на МВР. Любопитното е, че Пиронева потвърждава, че Цветанов е нарушил член 6 от ЕКЗПЧ, признава, че от това са възникнали щети за държавата – сумите, които е трябвало да заплати, но… “считам, че по ясен и непротиворечив начин се обосновава извода за липса на каквото и да е извършено престъпление“.






Твърде странно изглежда номинацията на Пиронева за европейски прокурор особено след като делото, което водеше тя срещу шефа на БТА Максим Минчев бе прекратено от съда. То бе свързано с неизгодни договори за доставка на минерална вода за нуждите на агенцията. Съдиите отбелязват съществените пропуски на прокуратурата: „В обвинението не е обяснено как точно са изпълнявани неизгодните договори и не е посочено количеството, стойността и датите на доставката на минералната вода. Не става ясно каква щета е нанесъл Минчев. “ По този повод бившият прокурор на Столична апелативна прокуратура настоящ адвокат Иван Петров пише: „В тая цацаратура вЕрно работАт дебили! Това е от мотивите на обвинителния акт срещу генералния директор на БТА!

 

Източниците ни обясниха, че съпругът на въпросната прокурорка е назначен на висока заплата в структура, в която работят не малко силно  приближени на Цветанов хора .

 

Припомняме ви, че прокурорките от Софийска градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова, както и съдийката Теодора Георгиева от Административен съд София-град са трите български предложения за европейски прокурор. Предложенията за тях са направени от експравосъдния министър Цецка Цачева, „изгърмяла“ покрай аферата „Апартаментгейт“, заедно с Цветан Цветанов. Твърди се, че именно той е настоял Пиронева да бъде сред кандидатките. „По това време той беше „силният на деня“ и вероятно е вярвал, че ще успее да наложи неговия човек“, коментираха юристи.






Трите кандидатури, сред които и тази на Десислава Пиронева, ще бъдат обсъдени от специален комитет по подбора от 12 души, избрани измежду бивши членове на Съда на ЕС и Сметната палата, бивши национални членове на Евроюст, съдии от националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност. В Брюксел също ще има изслушване.

 

Нещата няма да приключат до тук, защото след като получи мотивирано становище от комитета, чак тогава Съветът на ЕС ще трябва да избере и да назначи един от българските кандидати за европейски прокурор.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 13775 |01.07.2019 Първо във Фрог: Магистрат заведе дело срещу държавата заради рекордно незаконно подслушване за над 300 дни . 5| 8369 |28.06.2019 Кин Стоянов за Фрог: Пеевски не успя да внедри свой човек в БНР . 10| 17739 |28.06.2019 Учители пред Фрог: Криминални типове карат деца като роби на полето, от Инспектората ни карат да си мълчим . 5| 6480 |20.06.2019 М. Димитров за Фрог: Управляващите ще преследват бизнеса, финансирал опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads