Реклама / Ads
3| 6503 |02.01.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Брегов: Министър Данаил Кирилов сам по себе си е предизвикателство

.
Иван Брегов
„Този министър на правосъдието сам по себе си е предизвикателство за юридическата общност, която го отгледа и като председател на правна комисия. Основно предизвикателство за Данаил Кирилов ще дойде от президентството… Голямото предизвикателство на тази година ще бъде статутът на главния прокурор“.
 

Това коментира пред БНР Иван Брегов от Института за пазарна икономика.

 

На въпрос дали е възможно да бъде отворен отново – през Конституцията, въпросът за Висшия съдебен съвет (ВСС), Брегов отговори: „Въртим се в един кръг и не мърдаме никъде. И шестте изменения на Конституцията, и решението, с което се отменя част от една от конституционните промени, показват липса на желание да се извърши правилното – да бъде отделена съдийската от прокурорската колегия във ВСС, да има повече представители на съдиите в съдийската колегия, по-засилена обществена квота в прокурорската колегия. В тази посока беше направено много малко. През 2015 година беше най-решителната крачка. Макар и минимална, тя така подразни политически и икономически силните на деня, че те вече четири години с изменения в Закона за съдебната власт се опитват да сломят и малко постигнатото“.


„Ако БСП покаже воля да бъде двигател на конституционни промени, нека видим какво ще внесе президентът Румен Радев, но ако след това го оставят сам, това ще покаже, че в политическото блато изплува един доста интересен нов, много влиятелен, политически субект… Той няма законодателна инициатива, но ако има все по-голям авторитет сред българското общество, този авторитет ще представи на изпитание както лидерството в опозиционната партия, така и лидерството на премиера“, смята експертът.


По думите на Брегов необходимостта от промени в Конституцията може да спре произнасянето на Конституционния съд в частта за разследването на главния прокурор.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 13869 |30.12.2019 Иван Костов: Главният прокурор ме оклеветява, опирайки се на клюка . 3| 6214 |02.12.2019 Иван Нейков за оставката на Бисер Петков: Той беше свой сред чужди . 13| 10709 |17.11.2019 Психологът Петър Иванов: Лъжат ни! Постоянно! Намаляваме с 19 души всеки час . 15| 21669 |04.10.2019 Лидия Семерджиева: Прокуратурата и КПКОНПИ държат сигнали срещу Фандъкова за прикриване на престъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads