Реклама / Ads
46| 11841 |12.02.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Гешев да търси корупцията в Министерски съвет, предлага Румен Радев

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Има координирани действия между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, според президента Румен Радев. Той изрази някои свои тези за последните събития в страната пред журналисти.
 

"Първият и най-важен според мен въпрос е връзката премиер - главен прокурор. Вече всички са наясно кой всъщност подслушва и реализира СРС-ата - това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерския съвет по закон и функционално директно на министър-председателя. Въпросът е дали е знаел министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал това? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", заяви държавният глава.





Държавният глава призова главния прокурор да търси престъпността и корупцията там, където е естествената хранителна среда – преразпределянето на държавния бюджет.

 

"Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се харчи бюджетът от първо лице. Тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и корупцията, някак не вижда очевадното - във всяка държава хранителната среда за корупцията къде е?! Там, където се преразпределя бюджетът, където се усвояват обществени поръчки, напоследък даже без обществени поръчки се харчат милиарди и даже не знаем на кого се раздават," каза още Радев.

 

"Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки на НАП, хазарта проспаха - при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, проспаха, че плащаме за самолети четвърто поколение по-скъпо, отколкото за пето поколение. Имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, въз основа на които се вземат държавни решения".





Румен Радев не скри, че очаква много повече от главния прокурор, който трява да обърне внимание на сигналите, постъпили в прокуратурата, както и на разследващата журналистика, която според него дава сериозни поводи за самосезиране. Такива били темите санирането, оградите по границата, хазарта, боклуците, апратаментгейт, къщите за гости, лошото строителство и ремонти, очевидното лобистко законодателство. В тези посоки изтичат стотици милиони, според него.

 

Президентът коментира и разпространените от прокуратурата записи на телефонни разговори с негово участие, направени със специални разузнавателни средства, „Проблемът не е в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи". Това се отразявало пагубно на устоите на демокрацията и правата на обикновените граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 8453 |10.02.2020 Иван Костов: Никой не печели от ниската култура и конфронтации между институциите . 16| 20690 |06.02.2020 От Сталин до Фалконе - какво ни казва за Иван Гешев интериорът в кабинета му . 22| 27011 |03.02.2020 Съюзът на съдиите пита ВСС: Законно и прилично ли се държи Иван Гешев? . 5| 8443 |02.02.2020 Иван Гарелов: Взаимно се избиваме помежду си, има вътрешна битка в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads