Реклама / Ads
35| 8654 |02.10.2015 НАРОДЕН ГЛАС

П. Иванов възмутен: Дават пожизнена награда на непознати, а на Ренета Инджова-не

.
Проф. Петър Иванов
Как е възможно да дават пожизнена награда на хора, които са непознати за обществото ни, а на единствената жена-премиер на България Ренета Инджова не. Това възмущение изказа пред Фрог нюз професорът по психология и шеф на Демографския институт Петър Иванов. Той и още няколко десетки учени и видни общественици изпратиха писмо до МС с искане Инджова да получи наградата заради заслугите, които има към родината ни. Вече няколко месеца, обаче няма отговор на властимащите.
 

Преди ден всички светила в науката, които  чакат решението за бившия премиер, научили с изненада, че  други хора  са удостоени с въпросната награда. Сред тях освен познати лица има и такива, за които българският народ не е чувал. По този повод професорът по психология изригна: 

 

Министър Вежди Рашидов беше ангажиран по някакъв начин с проблема „Ренета Инджова”. Той обяви пред медиите: „Ще подкрепя предложението бившият премиер на страната Ренета Инджова да получи пожизнена награда, съгласно Закона за особените заслуги.

 

”Тези дни разбрахме, че тази подкрепа на Рашидов, както можеше да се очаква от него, е само на думи, защото първата в цялата история на България жена-премиер е пропусната в списъка на правителственото предложение-списък до Парламента за държавни парични награди. В този списък са включени двама наистина много известни и обичани български артисти -народната певица Янка Рупкина и актьора Васил Михайлов, но включва и персони, чиято популярност и заслуги меко казано не са чак толкова големи, поне в сравнение с популярността и дейността на д-р Ренета Инджова като специалист, политик и премиер.

 

Резултатите от специално изготвена пряка анонимна анкета с два затворени въпроса, проведена в гр. Русе по метода „Според отзовалите се”, се потвърждават това мое мнение по най-категоричен начин. Първият въпрос в анкетата е: „Знаете ли кои и какви са тези хора – Анелия Шуменова, Ренета Инджова, Людмил Гетов, Стоян Бобеков? Отбележете само този човек, за когото знаете нещо.” Вторият въпрос е: „Заслужава ли първата и единствена засега в цялата история на България жена-премиер да получи държавна награда?”

 

Ето резултатите от анкетата: освен Ренета Инджова никое от посочените в анкетната карта лица не е известно на анкетираните; 100% от тях не познават и не знаят заслугите нито на Шуменова, нито на Гетов и нито на Бобеков, а точно тези хора фигурират в списъка на Вежди Рашидов за държавна награда – пожизнена пенсия от 700 лв. В същото време почти всички анкетирани (98%) познават Ренета Инджова, но тя липсва в този списък.

 

На втория въпрос 93% от анкетираните са посочили категорично, че първата жена-премиер трябва да получи държавна награда, т.е. трябва да фигурира в предложението на Правителството до Парламента.

Това е общественото мнение, дами и господа управляващи! Глас народен – глас Божи! Това обществено становище непременно трябва да се има предвид и от социалистическия функционер Ивайло Калфин, нищо че го травмира, тъй като Инджова не е социалист-комунист, не е от АБВ. Обратното ще изглежда, уви, като тъпо комунистическо упорство и твърдоглавие.

 

 

Това писмо, което в същността си представлява молба и предложение едновременно, беше изпратено и получено от адресата Бойко Борисов, премиер на Република България, преди повече от два месеца. Разбрахме, че то е било преадресирано от него с резолюция до вицепремиера Ивайло Калфин, вероятно като ресорен шеф в областта, за която става дума в писмото. Въпреки нашите усилия, не успяхме да научим нищо за движението на въпроса в ресора на Калфин. Имаме обаче подозрение, че той, като политически противник на силите, издигнали навремето за премиер Ренета Инджова, едва ли ще се заеме добросъвестно с решаването му.

 

Ето и текстът на писмото до премиера Бойко Борисов:

 

 

До

г-н Бойко Борисов,

Председател на Министерския съвет на

Република България

 

Уважаеми г-н Борисов,

 

В България, както знаете, огромен кръг персони получават специални щедри пожизнени ежемесечни бонуси от държавния бюджет в стотици и хиляди левове, над заплати, над пенсии, над хонорари и др. Тук влизат всякакви персони със спорни или никакви заслуги спрямо състоянието и развитието на нашето Отечество. В същото време заслужили и обичани от обществото хора, спомогнали по някакъв начин за развитието на България, са малтретирани от предишните власти, лишени са от средства за съществуване и живеят в пълна мизерия.

 

Такъв човек е експремиерът д-р Ренета Инджова – единствената дама-премиер на България. Тя, заедно с г-жа Тансу Чилер, е и първата жена начело на държавно управление в страна на Балканския полуостров. Д-р Инджова рязко се отличава с качествата си и с дейността си от другите бивши наши премиери по време на Прехода. „Желязната лейди”, както с обич я наричат у нас заради непреклонния й характер и заради настойчивостта, с която подхожда при решаването на важни за българите проблеми, стана обект на изключително големи обществени симпатии, което се оказа непоносимо за правителството на БСП и ДПС.

 

Тази смела и достойна жена беше уволнена в момента, когато, като председател на НСИ, посочи истината за работата на казионния НСИ, потвърди несъстоятелността на Преброяване 2011; показа, че „общият брой на населението – 7,3 млн. души – е надценен”; че в него са включени неправомерно 166 000 души, които не са преброени; че истинският брой на циганите в България не е 327 000 души, а е много по-голям, което впоследствие потвърди и Евростат, институция към ЕС; каза истината за демографската катастрофа на България (намаляваме със скорост 9 души на всеки час); посочи шокиращия факт с „мъртвите души” в системата на ЕСГРАОН и в избирателните списъци и др. Правителството на Пламен Орешарски (БСП и ДПС), вместо да се вслуша в нейния анализ, в нейните съвети и препоръки, които определено биха осигурили добри социални резултати, предпочетоха по стар комунистически тертип да я уволнят без основание от председателско място в НСИ. Това по кощунствен начин (а може би и нарочно) беше извършено в периода на 40-те дни след смъртта на нейната единствена дъщеря, който период за всеки християнин, както Ви е известно, е свещен.

 

Така г-жа Инджова беше наказана за смелостта си да казва истини, остана на улицата, срам ни е да го кажем, без никакви средства за съществуване, без заплата, без пенсия (чиновници на Орешарски се погрижиха да не признаят за работен стаж работата й през 10-годишното нейно пребиваване в САЩ) и т.н.

Считаме този факт наистина за срамен и за крайно обиден спрямо всички български граждани.

 

Уважаеми г-н Борисов, настояваме Министерският съвет час по-скоро да приложи чл. 92 на Кодекса за социално осигуряване и да измие донякъде позора от лицето на всички ни, като осигури прилична пенсия на единствената в цялата ни многовековна история дама-премиер на България.

Сигурни сме, че ще обърнете внимание на този проблем и той съвсем скоро по подобаващ начин ще бъде решен.

 

акад. Петър Иванов, Кеворк Кеворкян, проф. Никола Алтънков, акад. Стефан Воденичаров, проф. Мария Славова, проф. Донка Петканова, акад. Григор Велев, проф. Христина Вучева, проф. Александър Чирков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6438 |24.09.2015 П. Иванов пред Фрог: Цветарски, много си противоречите в НСИ! . 20| 6022 |15.09.2015 П. Иванов пред Фрог: Учениците ни са най-неграмотните в Европа . 3| 6140 |03.08.2015 С. Иванов пред Фрог: Шефовете на КАТ винаги са си купували местата . 0| 5780 |27.07.2015 Р. Петков: Хр. Иванов е слаб министър, Р. Кънев яха магистратите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads