Реклама / Ads
8| 7654 |28.09.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Иво Инджов: ГЕРБ управлява на инат и с омраза, а това се връща като бумеранг

.
Доц. Иво Инджов Източник: БГНЕС
ГЕРБ управлява на инат, с голяма омраза не само към протестиращите, но очевидно и към голяма част от обществото, което подкрепя протестите.“ Това мнение изрази политологът Иво Инджов.
 

Според него политическият език в лицето на ръководни кадри на ГЕРБ като Борисов, Караянчева и Сачева се връща като бумеранг към тази политическа сила, а това все повече дразни и възмущава хората, защото отвъд протеста срещу корупцията конфликтът вече е социокултурен - "разбиране за другия, общуване с другия, отношение към другия".


„Не е необходимо всеки ден да има по 10-20 хиляди души на улицата, защото протестът вече промени не само дневния ред на България, а и вкара България във фокуса на световните медии и на европейските институции. Ако ГЕРБ изкара до редовните избори, той ще излезе от тях с много по-малко проценти, отколкото ако сега подадат оставка“, коментира Инджов пред БНР.


Голяма промяна в БСП няма да има, няма да се случи очакваната ценностна промяна. Партията ще продължи да води яростни битки с ГЕРБ, без да е наясно със самата себе си каква партия е, заяви Инджов след конгреса на БСП през уикенда.


Сега Нинова ще има зад себе си консолидиран Национален съвет, в който са малко ярките личности и тя малко ще бъде критикувана, прогнозира Инджов. В БСП ще има не ценностна, а конюнктурна опозиция, допълни той.


Според политолога големият въпрос е дали в БСП ще се оформи ляво течение, ляво крило, отчитащо ценности на 21 век като екологичните проблеми и правата на малцинствата например, така че партията да не е фиксирана само върху социалната тема.


„Ако такова течение не се създаде, БСП е обречена на консервиране, превръщането й в консервативна формация, в която социалното ще бъде само за лустро, за опаковка.“


Има шансове БСП на Нинова да победи ГЕРБ, макар и с малко, смята Инджов.


„В национален мащаб трябва да отчитаме ефекта от продължаващата политическа агония – колкото повече се бавят изборите, толкова повече ще отслабват позициите на ГЕРБ. Мълчаливото мнозинство, което подкрепя протестите, ще се ядоса още повече. Освен това, ако има по-висока избирателна активност, а най-вероятно ще има, тя ще бъде насочена също срещу ГЕРБ“, отбеляза Иво Инджов.


Относно учредяването на новата политическа сила – партията на Цветан Цветанов, политологът заяви, че тази формация със сигурност ще подрине електорално ГЕРБ и ще откъсне „поне няколко процента“, силите на „Републиканци за България“ няма да стигнат за влизане в парламента, но ще отслабят допълнително ГЕРБ.


Що се отнася до дистанцирането от управленските практики на модела „Борисов“, самият Цветанов беше дълго време „лявата ръка на този модел“ и самият той е „замесен в много нелицеприятни практики“, посочи още Инджов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9305 |19.09.2020 Огнян Герджиков: Проектът на ГЕРБ за конституция е нескопосан, прах в очите . 8| 9245 |17.09.2020 Б. Бонев: ГЕРБ продължават с източването на бюджета с 5 общински дружества за пазари . 15| 14042 |15.09.2020 Мартин Димитров: Цялата некадърност на ГЕРБ е събрана в тази снимка . 37| 11077 |14.09.2020 Гарантирано от ГЕРБ! Как Йорданка Фандъкова лъже с обещания за места в детските градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads