Реклама / Ads
2| 8511 |16.07.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Жанина Христова, родственик на Дякона: Сложете портрета на Левски отпред, а не зад гърба си

.
Жанина Христова
Много трудно се говори за Левски. Той е просто необхватен. Той е на само легенда. Много историци, много писатели са го подчертали това, че не може да се обхване личността му. Левски е такова величие, такъв абсолют. Няма друг равен на него, просто няма. Това казва Жанина Христова, родственичка на Левски
 

Вече според мен се разбра, че той е най-великата личност не само на новото време, въобще. Това е привилегия за българския народ, че се е появил Васил Левски, допълни тя пред БНТ.

Споед нея портретите на Левски не трябва да стоят зад гърба ни , а отпред. И не трябва да се страхуваме от погеда на Дякона.

Тези дни отбелязва 180 години от рождението на Васил Левски. Празненствата, честванията и поводите, с които се отбелязва тази годишнина са много.Ето мненията и на други двама изследователи на Левски:

Росен Янков: Васил Левски е легенда. Ние не харесваме Васил Кунчев, ние харесваме Васил Левски. Това е нашият герой. Неговото безсмъртие ни окрилява, неговото безсмъртие ние честваме. Днешните празници са много големи и масови, защото годишната му от рождението е кръгла, но по принцип рождението на Левски се чества по-слабо, отколкото неговата смърт, денят на неговото обесване и така трябва да бъде, според канона е така. Денят на смъртта, денят на преминаването в безсмъртието е по-важен за легендата Васил Левски.

Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски": Аз съм доволен, защото държавата подкрепи и материално 180 годишнината и годината на Левски. И освен това не само държавата, но и в цялата страна се организират тържествени събрания. Всъщност и хората по места, и държавата, и целия народ е обединен от тази тема - да подчертаем значението на Левски за България и за българския дух.

Тържествена оратория, посветена на Левски ще бъде изпълнена пред осветения паметник на Апостола в парка на Военната академия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5915 |28.03.2024 Румен Леонидов: България има нужда от образцови личности и богови хора, а не дяволски изчадия . 13| 4572 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3387 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3733 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads