Реклама / Ads
57| 5990 |12.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

И. Желев за Фрог: Корист води Борисов в църковните дела

.
Проф. Иван Желев
Аз познавам работата на БПЦ от много десетилетия, повече от половин век. Затова смея да кажа, че това съобщение за награждаването на премиера Бойко Борисов с орден "Св. цар Борис – Покръстител" - първа степен ме смущава. Тази година празнуваме 23-ия юбилей на БПЦ, доколкото еврейското понятие юбилей от Стария Завет е празник на 50-ата година. За този празник трябва да се направи нещо значимо от всеки християнин, от всеки клирик, от всеки държавник. А ние започваме от това, да наградим премиера. Защо? За какви заслуги?, коментира пред Фрог нюз богословът проф. Иван Желев.
 

Не казвам, че всички предишни "кавалери" на този орден са го заслужили, но сега ме питате, сега го казвам. Даването на този орден е своего рода индулгенция. Само че индулгенциите са давани от папите за конкретни актове в полза на църквата, вкл. и парични дарения. Не отричам, че Борисов  прави някои жестове към Църквата. Последното е отпускането на самолета за Йерусалим на Велика събота. Вероятно даването на собствеността върху "Св. Александър Невски" от премиера Близнашки не е било без съгласието и на Борисов. Той се съгласи да се отпуснат и средства на определени храмове, но ако проверите, ще видите, че нищо от това, което той прави, не е за "Бог да прости", от добро сърце просто, а е с определена политическа цел. Лошо няма - той си е политик, продължава проф. Желев.

 

Нека да намери смелост и сили да се въведе предметът Религия в българското училище, както е в почти всички европейски страни, по които се равняваме за щяло и нещяло, пък тогава да му дадат и два ордена от Св. Синод, да дадат и на председателя на НС, и на просветния министър, че и на председателя на парламентарната комисия по образование - ордени бол! Захарчето се дава, след като номерът бъде изпълнен, иначе е хабене на ресурс - материален и морален, подчерта Желев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7791 |11.03.2015 Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София . 32| 8053 |10.03.2015 А. Семов пред Фрог: Ислямизацията на ромите и демографският срив ще ни убият! . 15| 6982 |10.03.2015 Т. Тодоров за Фрог: Българинът е зле, защото е скатавка . 5| 5690 |06.03.2015 Ченгета пред Фрог: Оставката на Лазаров е изстрадана, не можем да й се зарадваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads