Реклама / Ads
0| 5452 |06.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Животновъдите блокират границата с Турция заради спиране на дезинфекцията

.
Животновъди от региона се канят да блокират границата с Турция, ако спре дезинфекцията на пунктовете, сигнализила „Хасковска Марица”. Те подготвят протестна нота до министъра на земеделието с искане т.нар. "златен гьол" да продължи да работи, тъй като са притеснени, че от съседите идват опасни за сектора заболявания. Предложението за спиране на дезинфекцията е на Агенцията по храните, очаква се подпис на министъра на земеделието. Причината, която се изтъква е, че нямало огнища на зарази при съседите. Не така обаче смятат животновъдите от пограничния район.
 

- Г-н Тенев, реагирахте много остро на изявлението на министъра на земеделието за спирането на дезинфекцията на границата с Република Турция. Защо?

 

- Защото тази мярка е изключително опасна за сектор животновъдство. При наличието на толкова болести в Турция и изострената епизоотична обстановка там притеснението при нас е доста голямо. Всички колеги в пограничния район сме настръхнали. Спирането на дезинфекцията може да фалира отрасъла в цял един регион.

 

- В смисъл?

 

- В смисъл, че ситуацията в Турция не е никак розова, както вече казах. Информация за това има във всички турски сайтове, както и в специализираните европейски. Опасността от зарази вече става реална. В Турция има над 1000 огнища на шап, доколкото ми е известно. Има шарка по овцете и козите. Тези зарази няма как да се спрат, или поне да се ограничи възможността от пренасянето им, след като бъде спряна дезинфекцията.

Вижте, страшното не е в европейската част на Турция. Страшното идва от азиатската - Сивас, Бандарма, Диарбекир. От там идват големите камиони. И не само от Турция, идват от Иран, Ирак, Сирия и т.н. Ако един камион блъсне едно заразено животно и после влезе безпрепятствено в България - ето, заразата вече е налице. От това са страховете ни.

 

- Според вас, защо точно сега идва тази позиция на министъра и каква всъщност е истинската причина за спирането на дезинфекцията?

 

- Държавните власти твърдят, че огнища на зарази в Турция няма и епизоотичната обстановка е спокойна. Това е официалната позиция. Само че ние не вярваме, защото четем турските медии и там пише друго. Реалната причина обаче е някъде другаде. Убедени сме в това. Вижте, нас не ни интересува кой какви тънки сметки си прави. Ние искаме да има дезинфекция, защото тя остана единственият ефективен метод за спирането на заразите. Навремето махнаха мрежите и животните спокойно си минаваха границата. Остана ни само дезинфекцията, пак повтарям. Аз и жена ми сме заложили всичко, което имаме, за да изтеглим кредити и да се занимаваме с животни. Купили сме овце, крави... Развиваме някакъв бизнес. Даваме и хляб на няколко човека. Утре като ми се тръшне стадото и избият всички животни - кой ще ми плати? Министърката ще се ангажира ли лично да ми покрие загубите? Ще ми плаща ли кредитите? Аз гледам френски породи  животни и те са по-податливи на тези болести, защото нямат изграден имунитет. 300 евро струва една глава. В началото на новия програмен период трябва да си облагородим животните. Затова гледаме да внасяме по-продуктивни породи. А те са скъпи. На мойто дередже са десетки други колеги, не само от Хасковско, но и от Бургаско.

Не си взеха поука тези хора. Помните преди година-две какво стана в Бургаско. Заради шап избиха сума ти стада. Преди време допуснахме и син език. Пак загуби. Компенсации щели да дават. Тези компенсаци не покриват нищо. Идете да видите дали хората с избити стада заради зарази днес гледат отново животни... Цял един сектор ще съсипят заради игричките на някого.

 

- Казахте, че реалната причина за спирането на дезинфекцията е някъде другаде. Прозират ли, според вас, икономически интереси?

 

- Не само че прозират, ами те са явни. Нещата са много простички. Нашето производство тук е малко. Аз ще произведа 400 агнета. Имайте предвид, че след снеговете в Кърджалийско и Ивайловградско всичко измря. В Хасковска област, в пограничния район, като мен са 20-ина животновъди. Ще произведем 10 000 агнета. Само българския пазар не може да задоволим с тях. В Турция килото месо е 10 лири, или 7 лева. Тук е 6 лева. На мен няма кой да ми даде да изнасям. У нас са една-две големи фирми, които правят износ. Купуват се квоти, печелят се търгове и т.н. Те ще изнасят. Ама преди това ще дойдат при мен, ще ми извият ръцете за 4 лева килото и аз ща - ща, ще им дам агнетата, защото няма какво да ги правя. И не стига, че нищо не печеля от цялата работа, ами ако се появи някаква болест, шап например, съм фалирал, защото и на вътрешния пазар няма да мога да реализирам продукцията.

 

- Разбирам, че положението е доста сериозно. Какво планирате оттук-насетне?

 

- Чул съм се с доста колеги. От Асоциацията на животновъдите ще затворим границата. Аз съм категоричен - изкарвам на пункта с Турция всичките си животни и блокирам движението. За мен това е въпрос на физическо оцеляване. Така е и с колегите.

Не може държавните хора да вземат решения, които са жизненоважни, без да се консултират с никого от нас. Аз не съм сигурен, че министърката знае въобще какво производство на животни има у нас. Най-неприятното в случая е, че министърката каза, че поели ангажимент към Турция да махнат дезинфекцията. Това защита на национален интерес ли е? Заради някакви политически договорки ще съсипят стотици, даже хиляди, съдби. Това не е държавническо!

 

- Ще търсите ли контакти с министъра? Все пак няма нищо подписано черно на бяло, доколкото знам.

 

- То беше ясно казано, че спират дезинфекцията. Но ще направим необходимото тези дни да бъдем чути. Не промени ли министърът становището си - казах вече, блокираме границата.Искам още нещо да кажа. На границата между Турция и Гърция има дезинфекция. Защо гърците не я спират? Нека ми отговорят на този въпрос!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 10882 |06.04.2015 Коритаров пред Фрог: Политическата класа води към гибел клетата ни българска държава . 2| 4946 |06.04.2015 200 българчета от диаспората и страната се учат на българщина . 46| 8366 |06.04.2015 М. Андреев: Много депутати уж нямат фирми, а ги возят грамадни коли . 4| 6460 |05.04.2015 Адвокат осъди болница за парцал в корема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads