Реклама / Ads
17| 6004 |06.08.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Как стачкува фермер?

.
Ей това, ако можете да ми обясните? Защото под стачка все разбирам спиране на работа. Как ще стачкуват овчарите, краварите и козарите тогава? Няма да доят, да ги извеждат на паша или да им почистват оборите на питомците си ли?!
 

Ми то така добитъкът ще им измре!
Какъв е смисълът тогава, след като това ще доведе до пълна безизходица?
Опитвам се да разбера, какво всъщност искат, но може би поради несвързаните репортажи все ми убягват целите, които искат да постигнат. Безвъзмездно ползване на общински и държавни пасища?! Това определено ме озадачава.
protest_-fermeri.jpeg Означава ли, че вече кози ще могат да си пасат на воля из всичките ни паркове и резервати, и след себе си да оставят пустиня? Защото, ако на някой не му е известно, това е основната причина, довела до появата на Сахара - изсичане на горите и безотговорно използване на ресурса на земята, довели до пълното й опустошение и появата на пустиня на мястото на тучни пасища и гори.
И се питам още нещо.
Ако с цената на няколко заклани телета, носещи звучни имена на лидери в тройната коалиция, това им се разреши, дали аз, ако заколя слона от  зоопарка, държавата ще ми разреши да не плащам данъци доживот и ще мога да пътувам безплатно без пътни данъци и такси ?
Не мога да ги разбера?!

dobituk_3.jpg

Аз, ако се захващам с нещо, се захващам на мой риск и отговорност, като преди това съм отчел всички възможни неблагоприятни фактори, за да взема решението, заслужава ли си или не като рискове начинанието. И когато нещо не ми се получава както трябва, не викам Неволята в лицето на държавата, ами сядам да мисля как сам да си помогна, че и Бог да може да ми помогне. Нося си кръста, плащам си данъците и съм свободен в избора си да работя или да гладувам.
И не мога да разбера тези, които считат, че държавата им е длъжна. Длъжна с какво? Да ограмоти невежите, които първо действат, а после мислят ли? Защото държавата, това съм и аз. С какво съм му виновен на някой, който хабер си няма от това, с което се е захванал, че работата не спори? Длъжен ли съм да давам на некадърника пари, за да продължава да упорства в некадърността си? Защото, ако точно това не е дотацията, то какво друго е?
Да, знам - сега ще наскачате, че в цялата европейска общност селското стопанство се дотира. Да, ама защо се дотира ще запитам аз ? Пак по същата причина - за да се оправдае и задържи едно нискоефективно производство и така да се купят гласовете на "производителите" за напред.
Единственото, с което съм съгласен с фермерите, е, че играта, в която играят е донякъде нечестна, отчитайки факта, че дотирана европейска земеделска продукция конкурира нашата - недотираната.

dobituk.jpg  снимки Вяра Йовева

Тук са прави - нечестно е.
Но редно ли е една грешка да бъде продължена с друга? С чии акъл десетилетия наред подкрепяхте Ахмед Доган, след като именно той, чрез земеделското си министерство, ви направи тази мръсна врътка? И ако не ви бе докарал до просешка тояга, пак щяхте да скандирате на митингите му на турски и да гласувате на пълен автопилот, нали?
Всяка грешка се заплаща - няма нищо безплатно на този свят. И не искам с моите пари, влезли в държавния бюджет, да плащам за чужди грешки и некадърност, като по този начин ги оправдавам и стимулирам да продължат в същата посока. Защото, някой ден, както са тръгнали нещата, няма да протестират фермерите.
И няма да е само протест.
И няма да е гражданско неподчинение, което си е чисто беззаконие и анархизъм.
Просто... всяко нещо си има определени граници и точка на пречупване, след която нещата вече са изцяло извън контрол.
Поживьом - увидем, а сможно и пострелят наверно.

dobituk_1.jpg

Автор: valsodar

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6200 |05.08.2008 "Бургас и морето": добра селекция и тук-там песни за таверна . 24| 8475 |02.08.2008 Защо някои лекари са пълни бездарници . 23| 5344 |30.07.2008 Случаят "Бончеви" - български вариант на 4400 . 13| 5338 |21.07.2008 Интервютата на президента - за тиража или за Родината?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads