Реклама / Ads
39| 50721 |22.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Както и предположих: след публикации за Иван Гешев, ми повдигат обвинение

.
Не бих си позволил да ви занимавам с тази история, ако тя не засягаше много хора. Всъщност всички, които мислят „неправилно“. На 14 април във Фрог нюз публикувахме текст със заглавие: „Иван Гешев премълчал важно послание от САЩ за премиера Борисов?“
 

Става дума за премълчана информация по разследване на американски институции и служби за пране на пари, милиони в банкови сметки с неясен произход, контрабанда и пр. срещу български политик и олигарси.

 

На 17 април заместник-главният прокурор Иван Гешев даде интервю за БНТ. В него обясни, че по време на срещите му във ФБР говорел с колеги за противодействие на тероризма. Каза още, че в България щял да се приложи модел, изпробван в някои американски щати. Нито дума за разследването.

 

В същото интервю Гешев заяви, че моя милост е сред журналистите, които получавали пари от олигарси, за да нападат прокуратурата. Каза още, че банкерът Цветан Василев ми плащал за „специални поръчки“. Без да приведе нито едно доказателство. А и не би могъл, защото такова няма.





Затова същия ден реагирах с отворено писмо до Иван Гешев. В него опровергах нечистоплътните внушения.

Ето два пасажа от въпросното писмо:

 

В тази страна, който критикува някои действия на прокуратурата и двама-трима нейни шефове, е подлаган на репресии и обявяван за „подкупен“. Както и за участник в поредния „пълзащ преврат“.

И какво да си помисля, г-н Гешев, ако след това писмо, бъда привикан за пореден път да давам някакви обяснения или да ми повдигнете поредно обвинение?“.

 

Така и стана. Дни по-късно получих призовка за повдигане на обвинение от прокуратурата.

Ето как стана. На 19-ти отидох при кварталния и получих съобщението срещу подпис.

Вечерта на същия ден, в 20,05 часа, на вратата на жилището ни започна да се звъни като „на пожар“. Призовкар с копие на същата призовка. Така му било наредено, макар копието да е документ без стойност. Знаят го дори неюристите...

 

Познах, г-н Гешев, не защото имам пророчески талант, а защото вашите реакции са лесно предсказуеми – удряте всеки с различно мнение от вашето. Важното е „журналистическата паплач“ да бъде смазана.  

 

И какво да си помисля?

 

Мисля, че става дума за преследване на неудобните. Трябва да се явя на 25 април да ми повдигнат вашите подчинени обвинение. Тогава е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица. В този ден е вечерята на Исус с неговите ученици, молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда. Подходящ ден за обвинение, белезници и арест.





Писал съм и преди, но ще повторя пак: Медиите са естествената опозиция в една държава. Те са посредникът между институциите, събитията, свързани с тях и гражданите. Различното мнение не е престъпление. То е в основата на демокрацията. Така е в свободните страни. И не журналистите водят война срещу прокуратурата. Не. Те критикуват определени действия, особено ако застрашават гражданските свободи. Когато обаче прокуратурата отвръща по този начин - това е репресия. Утре и 111-тото място по свобода на словото и медиите ще ни се струва престижно. В голяма степен заради някои представители на прокуратурата.

 

В писмото си до Гешев споменавам, че върви по стъпките на великия инквизитор Торквемада. Гешев – обобщен образ на прокуратурата. Сега допълвам: и похватите на Пилат Понтийски не са чужди на нашите доблестни обвинители от кръга на Гешев, Цацаров и Пеевски. За Вишински и Чайка ще поговорим след Великден. Ако съм на свобода, разбира се...

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14866 |05.04.2019 Биляна Петрова: Кой ще разследва за имотна схема бащата на Гешев? . 22| 14846 |17.03.2019 Д. Бобева: Вицепремиерът Дончев след 8 г. разбра, че структурата на икономиката е лоша . 11| 13254 |10.03.2019 Осман Октай: В Мюфтийството има много далавери и много за разследване . 2| 5198 |03.03.2019 Наследникът на Николай Игнатиев: За него българите са били братя по вяра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads