Реклама / Ads
8| 5807 |16.06.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Кандат-студентски бисер: Левски е кръгъл сирак

.
„Левски е роден и израсъл без майка и без баща” и „Някои хора са произлезли от Адам и Ева, а други – от маймуните”. Това са малка част от тазгодишните бисери, сътворени от кандидат-студенти по време на най-масовия предварителен изпит по български език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.
 

Те лъснали на последната задача, при която изтеглената тема била „Няма значение откъде тръгваш, ако знаеш къде отиваш”, а авторите им се сдобили директно със заслужени двойки. Условието към абитуриентите било да напишат около 2-3 страници свободен текст, пише в. "Монитор". Повечето от кандидат-студентите разбрали правилно темата, като дори се опитвали да използват изучаваната в училище литература. Някои от желаещите да учат висше обаче се провалили с гръм и трясък, демонстрирайки както липса на елементарна обща култура, така и повърхностни разсъждения. Явен пример за това е шокиращото умозаключение, направено от кандидат-студент, че „Все по-малко хора вече са мотивирани за духовен израстък”.

Друг от младежите написал, че „Човек без цел е като книга без букви – празен отвътре”, а трети решил да разсъждава върху мечтите на героинята си, описвайки я по следния начин: „Нейните мечти били безкрайно дълги”. Други стигнали до философски висоти с бисерите: „Животът е една игра, от която никога не излизаш жив” и „Човек се намира в непрекъсната борба с околностите” Техен колега пък написал: „Когато мисловният перипет е пречупен, всичко остава на заден план”.

Друг абитуриент измъдрил дори определение за това що е мечта: „Мечтите могат да бъдат два вида: колосани и прагматични”. Имало и някои, които се опитали да докажат тезата си с факти от историята на България: „Ивайло е бил един обикновен скотовъд”.

Левски също присъствал в разсъжденията на част от младежите, които смело го цитирали, но погрешно: „Героите са станали такива, защото са казали: „Ако губя нещо от мен, губя само себе си”. Част от завършилите гимназия вмъкнали в темата си по български език оригиналното „Всички ние имаме сърце, глава и някои други органи”.

Друг от кандидат-студентите е съвсем прям с гениалното си умозаключение, че „Пример за темата е, когато човек отива до тоалетната. Тогава наистина няма значение откъде идва, важното е къде отива и да отива бързо, че иначе - лошо!”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8811 |22.02.2014 Потомка на Левски: Децата ми не бяха допуснати до паметника . 4| 7155 |23.01.2014 Бизнесменът откупил грифоните оглави комитет "Васил Левски" . 48| 9862 |29.09.2012 Левски, Ботев, присъствието, робството и "млъкни, сърце !" . 22| 6378 |20.02.2011 Медии масово „честваха” обесването на Левски!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads