Реклама / Ads
33| 6756 |19.08.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Каракачанов: Шефът на БНР прави плонж пред ДПС

.
Красимир Каракачанов
Ние научаваме два дни преди заседание на СЕМ , че то се свиква за да даде лиценз за турско радио в Кърджали , Хасково, Асеновград и Смолян. Какви турци има в Смолян?, попита риторично депутатът Красимир Каракачанов по НТВ , по повод искането на БНР да открие програма на турски език.
 

 Как така се случва, че Ангел Джамбазки отива на заседанието на СЕМ  и настана паника. Те не могат да вземат решение на тъмно. Отиде Джамбазки, и се оказа, че шефът на радиото не идва, а той предлага тази програма на турски. Председателят на СЕМ  също го няма, защото  майка му се разболяла.  Провокация  е да правиш радио на турски. Защо няма радио на руски за тези, които живеят в България. Защо точно на турски? Кой печели от това?  Защо тази програма ще обхваща район в Смолян. Явно е, че се търси възможност за  влияние.

 

От пет години имаме проблеми, главното мюфтийство  съди България за едни имоти. Вярно ли е , че още през  юни шефът на радиото е обещал турско радио на кмета на Кърджали? Половин България е засипана с турски радиостанции. Шефът на радиото се е загрижил да прави турско радио. Човекът търси политическа подкрепа, защото в радиото има стачка. Търси подкрепата на ДПС . Човекът прави един плонж  пред тази политическа сила. Защо 1/3 от територията на България е заглушена от чужди радиостанции. Какво правиш за другите общности в България . Тук не се интегрират  чуждите общности, а се дезинтегрират. Кой умник измисли, че в Смолян хората знаят турски и там ще бъдат наградени с 3 или 6 часа на турски? Защо в Никопол  не отрие радио на италиански, защото там има католици, ядоса се Каракачанов.

 

Мария Стоянова, член на СЕМ  заяви, че заседанието на СЕМ  не било заради радиото. Преди около месец  имаше такова предложение , но СЕМ  го върна. Трудно комуникираме с ръководството на радиото. Смятам, че  предложението за турски канал е провокация. СЕМ  трябва да реши дали тава радио има място. Радиото иска от 6 до 7 часа програмата да се запълва с турски фолклор. В петък от 3 до 4 часа ще се  разискват религиозни  теми по писма на читатели. Искането е провокация към хората, СЕМ  и политиците.

 

Темата предизвика спорове и  по БТВ. Това намерение е безумно. Безумие с български пари. На българска територия да се създава турско радио с предаване от 6 часа на ден. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки в студиото . "Къде в чужда територия се слуша радио на български език", попита той. В предаването участва и шефът на БНР Радослав Янкулов. По думите разпръскването ще е за област Кърджали, а вълните ще достигат до някои села в Смолян и Ямбол.

 

"Ние и в момента излъчваме на къси вълни това радио, целта е сега да ги обединим", коментира Янкулов. "Имам един много прост въпрос. Колко пъти поискахте лицензия за българите, които живеят около нас - за българите в Гърция, Македония, Турция, Молдова. Къде е програмата за българите мюсюлмани", попита Ангел Джамбазки. „Обединение правим, обединение”, отвърна му Янкулов, като посочи, че от 24 часа програма 18 ще са за „Хоризонт”, 3 часа ще са с местна програма с теми от Кърджали и региона и 3 часа ще са програма на турската редакция на радиото с концерти, разговори със слушатели и дискусии, свързани с техни писма. По думите разпръскването ще е за област Кърджали, а вълните ще достигат до някои села в Смолян и Хасково.

 

Съветът за електронни медии отложи издаването на лиценз на БНР за излъчване на програма на турски език. Това стана след протест на ВМРО пред сградата на съвета. Идеята е програмата отначало да бъде тричасова, и да се излъчва в Кърджали, Хасково и Смолян. Националистите обаче обявиха, че това е предпоставка за сепаратизъм и се обявиха против.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4757 |05.08.2015 Тристранният съвет бистри правила за отпуски и работно време . 0| 8177 |22.07.2015 Това е положението: с вехти проститутки нов бардак не се прави!* . 0| 6154 |22.07.2015 Гамизов: Страхувам се, че правителството ще завърши с бунт . 0| 6223 |21.07.2015 П. Иванов за Фрог: Прави се национална измама от социологическа агенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads